ЕС: 11 държави - изправени пред икономически дисбаланси

България е сред проблемните държави, но в най-голям риск са Италия, Кипър и Хърватия

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Европейската комисия заяви днес, 07.03.2018, че 11 държави от Европейския съюз изпитват икономически дисбаланси, които трябва да бъдат преодолени, а три от тях - Италия, Кипър и Хърватия - имат "прекомерни" дисбаланси.

България, Франция, Германия, Ирландия, Холандия, Португалия, Испания и Швеция са останалите осем държави, които трябва да се справят с този икономически проблем, а Словения е премахната от списъка на страните, които изпитват дисбаланси. 

Предупреждението на изпълнителната власт в ЕС е част от редовния процес на наблюдение на европейските икономики и съвпада тази година с неубедителните резултати на италианските парламентарни избори в неделя.

Въпреки че като цяло европейската икономика расте с добри темпове, някои страни остават изложени на риск и се налагат структурни реформи, коментира Комисията.

В случая с Италия "високият държавен дълг и продължителната слаба динамика на производителността предполагат рискове, които могат да се прехвърлят и извън страната", каза изпълнителният директор на ЕС.

Комисията приветства неотдавнашните усилия за реформи, особено в банковия сектор, които бяха предприети от отиващото си италианско правителство, но отбеляза, че "инерцията на реформите се е забавила".

Последни новини
Още от Новини