През 2017 Германия натрупа най-големия излишък в историята си

Бюджетният излишък на Федералната република достига безпрецедентните €38,4 млрд.

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

През миналата година Германия е събрала с 38,4 млрд. повече, отколкото е похарчила, което е най-високият бюджетен излишък в историята на Федералната република.

Това сочат данни, изнесени от федералното статистическо бюро на Германия, предава Investor.bg.

Причина за пълните каси е преди всичко добрата конюнктура – брутният вътрешен продукт е с 2,2 на сто над този от миналата година. Година по-рано икономиката нарасна с 1,9 на сто. Подобен силен ръст, като този от 2017, е имало за последен път през 2011. Тогава обаче най-голямата европейска икономика се възстанови от големия срив след глобалната криза през 2009.

Частното потребление се е увеличило с 2% през миналата година. Спестяването на пари не носи почти нищо за потребителите заради политиката на нулеви лихви на Европейската централна банка (ЕЦБ). Ситуацията на пазара на труда в исторически план остава добра. Според изследователите от Нюрнбергската GfK малко хора в Германия понастоящем се притесняват за работата си. Доверието в силната икономика остава високо. 

Същевременно възстановяването на световната икономика създава нарастващо търсене на стоки от Германия. През 2017 германските износители бележат четвърта последователна година с рекорди. През първите единадесет месеца на миналата година са били изнесени машини, автомобили и други стоки на стойност €1,18 трлн. - увеличение с 6,5% в сравнение с предходната година.

Повишаването се подпомогна и от по-високите корпоративни инвестиции. Компаниите са вложили с 3,5% повече пари в машини, оборудване и превозни средства.

Въпреки това правителствените разходи са се повишили под средното ниво - с 1,4%. И това при рекордни приходи: през 2017 германската държава за четвърта поредна година е събрала повече пари, колкото е изхарчила. Излишъкът от федералните, държавните, общинските и социалните фондове достигна рекордните €38,4 милиарда. Това съответства на 1,2% от брутния вътрешен продукт, като по този начин Германия е начело в еврозоната.

Германската икономика печели също и от ниските лихвени проценти. В резултат на това държавата успява да получи по-евтини кредити на капиталовия пазар. Дефицит, макар и минимален, Германия отчете за последно през 2013.

Според федералното правителство и няколко института резултатът вероятно ще бъде подобен и през тази година. Рекордната заетост и ръстът на реалните заплати повишават настроението на потребителите, докато подобряващата се световна икономика продължава да обещава добри сделки за износителите. Строителството, например, се възползва от устойчиви ниски лихвени проценти, докато компаниите вероятно ще инвестират повече на фона на рекордните поръчки.

Последни новини
Още от Новини