Иран стартира нови газови проекти

За 5 години ще бъде изградена мащабна газопреносна мрежа

Натоварен трафик в Техеран. Иран. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Натоварен трафик в Техеран. Иран. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Изпълнителният директор на Иранската компания за газово инженерство и развитие (IGEDC) заяви, че компанията започва нови проекти за пренос на газ в Иран, за да улесни и разшири международната търговия с газ в страната.

Хасан Монтазер Торбати каза, че е изградена инфраструктурата за изграждане на газоразпределителната мрежа в иранската територия и че страната е готова да увеличи търговията с газ с международни клиенти, съобщи иранската информационна агенция ШАНА.

"Като се има предвид, че Иран се намира на най-големите доказани запаси на природен газ в света и притежава географска близост до големите производители и потребители на газ, страната може да се превърне в основен център за търговия с газ в световен мащаб", добави официалният представител.

Той каза, че изграждането на газоразпределителната мрежа на Иран ще бъде завършено в рамките на следващите 5 години, добавяйки, че пред Иран ще се отвори море от търговски възможности, след като проектът започне да функционира.

"Ако е необходимо, ще можем да получаваме газ от страни като Туркменистан, Азербайджан и Катар и да го изпращаме в Пакистан, Кувейт, Ирак, Турция или дори в Европа", добави той.

Последни новини
Още от Новини