Купуваме 400 линейки и ремонтираме болници със 163 млн. лева европари

Ще се извърши обновяване на 27 центъра за спешна помощ в областните градове с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Министерството на здравеопазването ще закупи 400 нови линейки в рамките на безвъзмездна помощ от ЕС на стойност 163,5 млн, лева.

Освен това средствата ще отидат и за обновяване на 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа.

Парите идват под формата на безвъзмездна помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, съобщават от пресцентъра на регионалното ни ведомство, което управлява оперативната програма.

От пресцентъра министерството също така съобщават, че управляващия орган по оперативната програма вече е обявил процедура за предоставяне на средствата.

Въпросната сума ще получи Министерството на здравеопазването.

В рамките на крайния срок на процедурата - 30 март 2018, здравното министерство ще кандидатства за закупуването на въпросните 400 линейки, „оборудвани със съвременна медицинска апаратура“, както и за обновяването на споменатите по-горе регионалните здравни звена.

„С изпълнението на проекта се очаква цялостно реформиране на спешната медицинска помощ, с което ще се подобри значително качеството на здравната услуга и ще се осигури по-ефективна здравна инфраструктура. Всички лица на територията на България ще имат равнопоставен достъп до медицинска помощ при спешни състояния в съответствие с най-добрите европейски практики и изисквания за своевременност, достатъчност, качество и безопасност“, пишат от МРРБ.


 

Последни новини
Още от Новини