Словакия затваря въглищните си мини до 2023

Общо в индустрията са заети 11 хил. души

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Словакия планира да затвори въглищните мини, а съответно и да прекрати работата на своите въглищни централи до 2023.

Това може да бъде разглеждано като поражение за премиера Роберт Фицо, пише в свой коментар, цитиран от Investor.bg, EurActiv.

В предишни години Фицо гарантираше, че докато неговото правителство държи контрола върху управлението на държавата, въглищните мини няма да се пипат, припомня изданието. Перифразирайки неговите думи, вероятно Фицо губи контрол над ситуацията.

В началото на декември Министерството на околната среда на Словакия представи своя план за развитие до 2030. В него е записано, че субсидиите за въглищата - около €100 млн. годишно, са „екологична щета" заради замърсяването на въздуха в някои региони.

Подобно е мнението и на комисаря, отговарящ за развитието на Енергийния съюз на ЕС Марош Шефчович. Той посочи региони в родната си Словакия като пилотни за стратегията на Брюксел за "въглищната трансформация". Шефчович смята, че регионът Горна Нитра например е подходящ за преминаване от въглища на термална енергия за отопление.

В Словакия всъщност има само две въглищни централи. Едната от тях получава субсидии, защото използва въглища от местния добив за производството на топлинна и електроенергия. Дълго време словашките власти настояваха, че местният добив на въглища защитава енергийната сигурност на страната. В мините работят около 4 хил. души, а като цяло 11 хил. работни места в страната са свързани с тази индустрия.

Изчисленията на Министерството на околната среда показват, че със затварянето на въглищната централа могат да бъдат спестени не само 100-те милиона евро субсидии, но и още €500 млн. разходи за здравеопазване.

И не само Брюксел натиска правителството да намали работата на въглищните мини и така да опази въздуха и водите на страната. Местният бизнес също се противопоставя на планове за разширяване на минната индустрия. Спа курорт в Горна Нитра например предупреди, че развитие на мините в регион ще замърси водните ресурси и заплашва преориентацията на региона към туризма.

Компаниите настояват, че миньорите лесно могат да намерят нова работа - в новия завод на Land Rover например.


 

Последни новини
Още от Новини