Стокообменът между България и Русия се е увеличил през 2017 година

Причината за ръста - увеличеният български експорт към Руската федерация

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Констатира се тенденция на увеличаване на стокообмена за 2017 година на базата на ръст в износа на стоки и услуги от България за Русия.

Това се разбра от изказване на главния секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров по време на среща с Дмитрий Сажин, заместник-директор на департамент „Страни от Европа, Северна Америка и Международни организации“ в Министерство на икономическото развитие на Руската федерация, предава пресотделът на икономическото ни ведомство.

В прескомюникето обаче не се посочват конкретни данни за въпросния ръст.

„Г-н Туджаров изтъкна важността на Руската федерация като значим търговски партньор. Той информира руската страна за съществуващата макроикономическа стабилност в България и подробно представи благоприятните условия за бизнес и инвестиции в страната ни. Обменена беше информация за перспективните направления за сътрудничество в търговско-икономическата област като се подчерта възможността за активно партньорство в сферата на иновациите и новите технологии“, се казва в съобщението.

Двете страни са изразили „взаимно удовлетворение“ от развитието на двустранните търговско-икономически отношения по оста София-Москва.

Главният секретар на икономическото министерство също така е представил „възможностите, които осигуряват индустриалните зони и “София Тех Парк”, като е отправил покана иновативни компании от Руската федерация да участват в тях.

Обсъдени са били и въпроси, свързани с предстоящото провеждане на поредното заседание на Българо-руската Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

„Двете страни изразиха задоволство от проведените до момента заседания на по-голямата част от Работните групи към Комисията. Руската страна пое ангажимент във възможно най-кратки срокове да предложи подходящ период за провеждане на заседанието на двустранната комисия“, пишат още от МИ.  

Последни новини
Още от Новини