Кюрдите искат 17% от бюджета на Ирак, за да предадат контрола над петрола и границите

Премиерът на автономната провинция изключи военната опция за разрешаване накризата по оста Ирбил -Багдад

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Власите в Иракски Кюрдистан са готови да предадат на официален Багдад контрола над петролните си находища, границите и всички доходи на региона, но само при условие, че иракското правителство се съгласи да изпълни редица условия, в това число и да предостави на автономния регион 17% от държавния бюджет през 2018.

Това заяви в интервю пред телевизия Rudaw, цитирано от ТАСС, премиерът на провинцията Нечирван Барзани.

„Имаме много забележки по проектобюджета на Ирак за 2018, който правителството ратифицира без участието на кюрдите. Въпреки че ако федералните власти предвиждят средства за заплати на служителите от автономията, отделят 17% от бюджета и полагащите се на Кюрдистан в съответствие с конституцията средства, сме готови да предадем петролните находища, летищата, граничните пунктове и всички доходи на Багдад“, заяви Барзани.

Той също така заяви, че кюрдските власти ще търсят диалог с Багдад. „Не считаме, че проблемите могат да бъдат решени по военен път. За това е нужен сериозен политически разговор“, категоричен бе премиерът на автономния иракски регион, подчертавайки, че диалог ще бъде воден и с големите сили от региона като Иран и Турция.


 


 

Последни новини
Още от Новини