Потъва ли Островът на съкровищата на автомобилна индустрия в ЕС

Ще оцелее ли лустрото на автомобилния бранш във Великобритания без сделка за Brexit

Aston Martin DB11 във фабриката на Aston Martin Lagonda Ltd., известен като производителя на колата на Джеймс Бонд в Гойдън, Великобритания.  Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Aston Martin DB11 във фабриката на Aston Martin Lagonda Ltd., известен като производителя на колата на Джеймс Бонд в Гойдън, Великобритания. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

25% скок на произведените луксозни автомобили отбелязват в британската автомобилна индустрия през 2016 спрямо 2012. Но британското лидерство по отношение на високата производителност в автомобилната индустрия, което се базира на внедрените модерни технологии, може да бъде сериозно застрашено, ако Великобритания не постигне благоприятна сделка за Brexit, твърди The Telegraph.

Нов доклад от индустрията разкрива, че Великобритания в момента е начело в света на автомобилостроенето по производство на висококачествени автомобили, но това би могло да бъде застрашено от напускането на ЕС.

Проучване на Сдружението на производителите и търговците на автомобили във Великобритания (SMMT) разкрива, че секторът, който включва спортни автомобили като Aston Martins, McLarens и TVR, специализирани автомобили, като електрически таксита и дори луксозни поръчкови автомобили като Rolls-Royces, е произвел 32 000 автомобила миналата година. Това е с 25% повече от преди четири години и е генерирало оборот от 3,6 млрд. паунда през 2016 г. Според SMMT, ако текущите тенденции продължат, производството ще се повиши с 60% до 2020, достигайки годишен темп от 52 000 автомобила.

Британската автомобилна индустрия в цифри

  • 1,72 млн. автомобили са произведени във Великобритания през през 2016 - най-много от 1999 насам;
  • 8 от 10, произведени в Обединеното кралство автомобила, се изнасят - общо 1,35 млн. за 2016 (рекордна стойност);
  • £ 71 млрд. е годишният оборот на британската автомобилна индустрия; 
  • 12 % е приносът на британската автомобилна индустрия в общия износ на стоки от Великобритания;
  • 169 000 лица са директно заетите в автомобилното производство във Великобритания;
  • 814 000 лица са заети в косвено поддържаните от индустрията работни места;
  • 70 са моделите автомобили, произведени във Великобритания;
  • 15 са производствените фабрики;
  • 1972 е годината, в която островната държава произвежда рекорден брой автомобили - 1,9 млн. превозни средства са напуснали производствените линии.

Източник: Сдружение на производителите и търговците на автомобили във Великобритания (SMMT)

SMMT обаче предупреди, че извън ЕС британските производители, разработващи нови технологии, като леки материали, аеродинамика и турбокомпресори и миниатюризация, биха били възпрепятствани в усилията си, ако не могат да повлияят на европейските разпоредби така, че да се вземат предвид предизвикателствата, пред които се изправя индустрията с внедряването на нови изобретения.

"Нашият специализиран сектор за производство на автомобили е един от световните успехи на Великобритания. Разработваме водещи в световен мащаб продукти и иновативни технологии от ново поколение, които са от полза за всички", заяви Майк Хаус, главен изпълнителен директор на SMMT.

"За да продължим да бъдем световни лидери в иновативното автомобилно производства, имаме нужда от сигурност по отношение на бъдещите британски търговски отношения, включително митнически планове, достъп до пазара, разпоредби, регулиращи проектирането, производството и одобрението на превозни средства. Това ще осигури увереност, че секторът ще остане конкурентоспособен. Само тогава ще могат да се взимат иновативни решения, които да позволяват на бранша да продължи да развива авангардни, вълнуващи и желани продукти, за които светът да ни завижда".

"Има нещо добро в Brexit за нашия бранш" каза от своя стана Анди Палмър, гл. изп. директор на Aston Martins. "Слабият паунд означава, че има ценови предимства, митническите тарифи работят двупосочно и това може да изключи конкуренти като Ferrari".

Палмър добави, че очаква сделка за напускането на Великобритания от ЕС заради репутацията на Обединеното кралство като "остров на съкровищата" на Европа за автомобилната индустрия, главно поради апетита си към автомобилите. "Сигурен съм, че ще има споразумение - Великобритания е твърде важна за европейските производители - ако отнемете съкровището, то тогава островът ще стане просто остров".

Тази идея бе подкрепена от ръководителите на McLaren, Lotus и TVR, но шефът на TVR Лес Едгар заяви: "Ние работим на пазара на луксозни стоки, така че ако цените се повишат заради митническите тарифи, което все пак не е желателно, но това в никакъв случай не е краят на света". 

Директорът на McLaren Анди Палмър добави от своя страна, че "Brexit е нещо, което ще управляваме и ще продължим - това е британският дух. В процес на проектиране и да пускане на пазара сме на цяла серия добри продукти, от които пазарът се нуждане. Не можем да си позволим провали".

Производителите на луксозни автомобили са по-спокойни за процеса на напускате на Великобритания от ЕС, отколкото големите производители на масови автомобили, при които маржовете са много изтънели и ценообразуването е изключително чувствително.

Все пак едно от най-разпространените опасения касае пазарната регулация.

Саймън Уудс, главен технически експерт в Lotus заяви: "Нашата главна тревога е, че дали гласът на британската автомобилна индустрия ще продължи да се чува по отношение на регулациите в Европа".
Той добави, че тъй като британските компании са водещи пътя в много области, Обединеното кралство традиционно има глас при вземането на различни регулаторни решения, в който администраторите се вслушват.

"Моят опит да работя с Европейската комисия е, че те са готови да ни слушат, тъй като имаме познат глас", каза Уудс. "Надяваме се, че това ще продължи и след Brexit.

Последни новини
Още от Новини