Москва: Петролният пазар е близо до равновесие

Едва ли предстоят кардинални изменения на цената на петрола, заяви министърът на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин

Рафинерия на Роснефт. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Рафинерия на Роснефт. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Пазарът на петрол е близо до уравновесяване, като не следва да се очакват кардинални изменения в цената на суровината.

Това заяви пред журналисти министърът на икономическото развитие на Руската федерация Максим Орешкин, предава РИА Новости. 

По неговите думи прогнозата на министерството е била направена, неотчитайки възможно продължение на сделката за ограничаване на добивите на нефт между ОПЕК и редица други крупни производителки на петрол.

Най-песимистичният вариант, разглеждан от Москва, предвижда срив на цените на петрола до нива от $35 за барел през 2019-2020. 

Припомняме, че през есента на 2016 (30 ноември 2016) страните от ОПЕК постигнаха съгласие по съкращаване на добивите на петрол. На 10 декември 2016 още 11 държави, невлизащи в петролния картел, се съгласиха да съкратят добива си с 558 хил. барела дневно на сумарна база.

На срещата си в австрийската столица Виена пък, проведена на 25 май тази година, участниците в съглашението се споразумяха то да бъде продължено до края на март 2018, т.е. с 9 месеца.

 

Последни новини
Още от Новини