Фирмата, изграждаща интерконектора с Гърция, получи разрешение за строеж

Става въпрос за разрешително за строеж на българска територия, очаква се такова да бъде издадено и от Атина

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Компанията, която ще изгражда газовия интерконектор с Гърция на територията на България – IGGB, е получила разрешение да започне строеж от регионалното министерство. Това се разбира от съобщение на пресотдела на компанията.

„На 12 септември 2017 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството издаде разрешение за строеж на интерконектора на българска територия за общините Стара Загора, Раднево и Опан в област Стара Загора, общините Димитровград и Хасково в област Хасково и общините Джебел, Кърджали, Момчилград и Кирково в област Кърджали“, пишат от компанията.

Издаването на разрешение за строеж включва учредяването на вещните права за над 3 800 имота, както и процедура по отчуждаване на 23 имота, за които не е постигната доброволна сделка със собствениците в полза на 151-километровото трасе на газопровода на българска територия.

Строителството на проекта се очаква да започне в средата на 2018 и отговаря на сроковете, заложени в Пътната карта на ICGB.

Съгласно гръцкото законодателство строителното разрешение за гръцка територия може да бъде издадено, след като газопроводът получи лиценз за оператор на преносна мрежа. Това ще се случи след решението за освобождаване от правилата за тарифа, собственост и за достъп на трети страни съгласно Член 36 Директива 2009/73/EO. Очаква се това решение да бъде взето от регулаторите на двете държави през октомври тази година, а от ЕС - в началото на 2018.

Последни новини
Още от Новини