България остава в топ 50 по конкурентоспособност в света

Страната ни заема 49-то място от 137 страни

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

България не отчита съществен напредък в класацията на Световния икономически форум за конкурентоспособността на икономиките, пише Investor.bg.

В тазгодишната класация страната ни заема 49-то място от 137 страни с обща оценка 4,46 пункта. През миналата година България беше 50-та по конкурентоспособност от 138 държави, а през 2016 - 54-та от 140 страни.

Най-ниска оценка страната ни получава за администрацията и институциите – 3,48, а най-висока – за показателите здравеопазване и начално образование и макроикономическо развитие (съответно 5,80 и 5,72).

Световният икономически форум оценява инфраструктурата в България с малко над 4, висшето образование и обучението - с 4,62, ефективността на пазара на труда - с 4,25, технологичната готовност - с 5,13. Друг негатив за икономиката ни е малкият пазар, който е оценен с 3,92, както и все още недостатъчното прилагане на иновации, заради което получаваме оценка от 3,8.

България все пак изпреварва съседните ни страни в класирането, макар и в ЕС да е на предпоследно място (след нас е само Латвия, която е класирана на 54-то място по конкурентоспособност). Румъния е 68-ма, Сърбия – на 78-мо място, Гърция – на 87-мо, а Турция – на 53-то. За Македония няма данни.

За поредна година Швейцария оглавява класацията на Световния икономически форум за най-конкурентоспособните икономики в света. Страната получава оценка 5,86, като се оказва най-силна в сферата на иновациите.

На второ място са САЩ с оценка 5,85, а на трето място – Сингапур с 5,71.

На дъното на класацията е Йемен на 137-мо място с оценка 2,87.

Десет години след световната финансова криза световната икономика демонстрира окуражаващи признаци за възстановяване. Ръстът на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) се ускорява до 3,5% през тази година, отчитат от Световния икономически форум.

Световната икономика обаче се сблъсква и с редица предизвикателства, посочва се в доклада. Икономическият напредък се разпространява неравномерно по света, нараства и неравенството в доходите във водещите световни икономики, подчертава се в документа.

Икономическият растеж, въпреки че се възстановява, е все още под историческите равнища, което поставя под въпрос редица икономически модели.

 

 

Последни новини
Още от Новини