Макрон предложи нова основа за Европа

Реч в Сорбоната в Париж

Еманюел Макрон, президент на Франция. 7 септември 2017. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg Еманюел Макрон, президент на Франция. 7 септември 2017. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg

В реч пред Сорбоната в Париж на 26 септември 2017 президентът на Франция Еманюел Макрон предложи „нова основа” на ЕС.

Макрон представи много конкретни мерки, които трябва да „подновят дебата” на европейско ниво в идеалния случай „преди края на годината”.

10 проекта

Макрон предлага промени във фискалната и социална конвергенция, образованието и  културата, както и икономически инструменти, позволяващи на ЕС да се изправи срещу валутни кризи. В програмата му е създаване на икономическо правителство на еврозоната със собствен министър и бюджет под контрола на парламент на еврозоната.

Предложенията му включваха създаването на Европейска иновационна агенция, разширение на програмата Еразъм и данъчна рамка за технологичните гиганти. Идеята за сътрудничество между страните в борбата с тероризма също бе включена в речта. Макрон предложи и система за подобряване на финансирането на стартъпи и „дигитален план” за облагане с данъци на интернет гиганти като Apple и Google.

Предложения

Сред направените предложения пред студенти и официални лица в Сорбоната в Париж:

-    Всяка страна да приеме в националните си въоръжени сили на военни от всички страни в ЕС.
-    Обща отбрана, общ военен бюджет и военна доктрина.
-    Европейска академия за разузнаване.
-    Европейска прокуратура за борба с тероризма
-    Европейски сили за гражданска защита.
-    Постепенно въвеждане на европейска гранична полиция.
-    Да се финансира солидарно програма за интеграция на имигрантите
-    Увеличение на помощта на развитие на Африка чрез поставяне на нова основа на проекта на данъците на финансовите транзакции.
-    Европейски енергиен пазар и развитие на интерконекторите.
-    Въглероден данък.
-    Общоевропейска агенция за контрол и спазване на стандартите в областта на безопасността на храните.
-    Европа да създаде до 2г. агенция като DARPA в САЩ. Финансиране на AI.
-    Бюджет на еврозоната. Министър на финансите на еврозоната.
-    Всеки студент да говори най-малко 2 чужди езика до 2024.
-    Половината Европейски парламент се избира с транснационална листа
-    Прозрачни търговски преговори със социални и екологични условия в търговските преговори. Европейски търговски прокурор.
-    ЕК от 15 членове. Големите страни да се откажат от комисарите си.
-    Европа на няколко скорости

„Европа вече е на няколко скорости и тези, които вървят бързо не смеят да бързат”, каза Макрон.

„Никоя страна не може да блокира тези, които искат да напредват по-бързо и по-далеч”.

Подкрепата на Германия
За проекта си Макрон има нужда от подкрепата на европейските партньори, особено на Германия, затова и датата на представянето му е след изборите в Берлин на 24 септември 2017.

Макрон се нуждае от германската подкрепа особено в области като отбраната, имиграцията и икономиката. Но с отслабената подкрепа на Меркел след вота и с потенциалния й партньор от Партията на свободните демократи, още по-враждебно настроен към повече интеграция в еврозоната, перспективата за радикални промени в Европа намаляват, съобщава Bloomberg.

Макрон предложи ново партньорство на Германия. „Ще обсъдим всичко. Не веднага”, каза Макрон. "Включително пълна интеграция на пазарите, включително на корпоративно ниво. Можем да го подпишем на 22 януари 2018 като нов Елисейски договор".

Целта
Целта на предложенията на президента на Франция е да се подготви план до лятото на 2018, който да осигури развитието на ЕС в следващото десетилетие, каза президентът. Планът ще бъде обсъден в края на седмицата с другите лидери на ЕС на срещата по въпросите за цифровизацията в Талин.

Закъснение

Речта на Макрон започна 30 мин. по-късно от обявения час и често бе прекъсвана от аплодисменти, преди да завърши с въпроси от студентите и журналистите.

 

Последни новини
Още от Новини