Четирите трансформации според Майкъл Дел

Майкъл Дел, директор на Dell

Лаптоп на Dell Inc. на щанд в магазин на Wal-Mart Stores Inc. в Бърбанк, Калифорния. 8 август 2017. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg Лаптоп на Dell Inc. на щанд в магазин на Wal-Mart Stores Inc. в Бърбанк, Калифорния. 8 август 2017. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg

На първата годишнина от историческата сделка за купуване на EMC, Dell Technologies Inc. показва, че повече е по-добре, съобщава Bloomberg.

Компанията обяви ръст на търсенето на сървъри, мрежово оборудване и компютри и съобщи, че има 10 000 нови бизнес клиенти за 1г.

На 7 септември 2017 Dell обяви сделката, с която става основен доставчик на IT инфраструктура на General Electric Co.. Договорът е един от най-големите, печелени от Dell извън държавния сектор.

Продажбите за второто тримесечие на компанията се повишиха с 48% за година, преди сливането и с 8,3% в сравнение с предишното тримесечие. Оперативните загуби намаляха.

Майкъл Дел, председател и директор на Dell Inc. по време на конференцията на Allen & Co. в Сън Вали, Айдахо. 14 юли 2017. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg.

Четири големи трансформации ръководят решенията на компаниите в момента, каза председателят и главен изпълнителен директор на Dell Inc. Майкъл Дел в интервю за Емили Чен от Bloomberg.

  1. Дигиталната трансформация;
  2. IT трансформация;
  3. Трансформация на работната сила;
  4. Сигурност.

"Как използвате всички тези данни, които се създават от смарт устройствата, от сензорите и датчиците", каза Майкъл Дел.

"Как да вляза повече в облака? Как да модернизирам и автоматизирам инфраструктурата си, за да управлявам така, че да мога да финансирам дигиталната трансформация?

Как да се уверя, че хората в компанията имат правилните инструменти, така че да са продуктивни и ефективни. И не става дума да им се дава да работят с най-евтините неща. А да се привлекат и задържат висококачествени работници. Хора, които са проактивни. И за тях устройствата са важни.

Бизнесът е доверие и сигурност. Сложното естество на атаките се увеличава и това е невероятно важна теза за клиентите ни".

Четете още: Данните движат бизнеса, интервю на Майкъл Дел, част 2.

Последни новини
Още от Новини