АЦБ би могла да предприеме повишение на лихвите

Растежът на британската икономика се очаква да се засили през втората половина на 2017

Анлийската централна банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Анлийската централна банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) не трябва да отлага до официалното настъпване на Brexit, за да пристъпи към повишение на лихвените проценти. Това посочват от Националния институт за икономически и социални проучвания (Niesr), предаде Bloomberg.

Централната банка вероятно ще запази паричната си политика без промяна на предстоящото си заседание утре, 03 август. АЦБ може да повиши основния лихвен процент с 25 базисни пункта през първото тримесечие на 2018, прогнозират от тинк-танка, променяйки прогнозата си от май, когато експертите предвиждаха, че централната банка на Англия ще изкача до 2019 преди да предприеме премахване на стимулите, въведени в отговор на решението на Великобритания да напусне ЕС.

Растежът на британската икономика се очаква да се засили през втората половина на тази година, а инфлацията да нарасне до 3% през последното тримесечие на 2017, коментира Амит Кара, ръководител „Макроикономически проучвания“ в Niesr. Икономическият ръст на Великобритания вероятно ще достигне 1,7% през тази година и 1,9% през 2018, оставайки без промяна от предходните оценки.

Националният институт за икономически и социални проучвания ревизира в посока надолу прогнозата си за инфлацията с оглед на по-слабите от очаквано официални статистически данни. Ръстът на потребителските цени се очаква да се върне към целевото ниво от 2% през последното тримесечие на 2019, прогнозират от института.

Прогнози на АЦБ

Английската централна банка ще представи актуализираните си икономически прогнози в четвъртък. Очакванията на икономистите са, че централната банка ще ревизира в посока надолу прогнозите си за икономическия растеж през следващите две години и ще запази очакванията си за инфлацията без промяна. АЦБ прогнозира, че инфлацията ще достигне 2,8% през тази и 2,4% през 2018.

С оглед на това, че инфлацията ще се задържи над целевото ниво от 2%, производителността се възстановява, а растежът за тримесечието се очаква да се върне близо до „потенциала“, АЦБ може да предприеме премахване на стимулите, въведени след вота за Brexit.

Не става въпрос за рязко нормализиране на паричната политика, а за стъпка в посока увеличение на лихвените проценти, коментира директорът на Niesr. 

Последни новини
Още от Новини