Заев: Договорът за добросъседство с България ще бъде подписан на 1 август

Документът ще бъде подписан както на български, така и на непризнатия от българската държава македонски език

Зоран Заев и Бойко Борисов по време на срещата си в София. (20.06.2017) Снимка: МС Зоран Заев и Бойко Борисов по време на срещата си в София. (20.06.2017) Снимка: МС

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония ще бъде подписан на 1 август. Това заяви на пресконференция, предавана от македонските медии, министър-председателят на западната ни съседка Зоран Заев.

Събитието бе посветено на официалното представяне на текста на договора между България и Македония. За това настояваше дълго време основната опозиционна партия в страната ВМРО ДПМНЕ, в това число и президента на Македония, излъчен от нейните редици – Георге Иванов.

От изказването на македонския премиер стана ясно, че документът ще бъде подписан в два екземпляра – на македонски език, непризнат от официална София, и на български.

По думите на Заев страната му ще черпи поуки от опита на България в евроатлантическата интеграция.

Македонския премиер също така коментира и последните заявления на колегата си Борисов, като посочи, че от тях той е направил извода, че Борисов и българските представители искат единствено да помогнат на Македония, не да й навредят.

Текстът на споразумението се очаква да бъде публикуван на официалната интернет страница на македонското правителство.

 

Последни новини
Още от Новини