Прирастът в Азия спада, а инвестициите в роботика се увеличават

Ще последва ли Китай роботизираната съдба на застаряваща Япония

Роботът-сервитьор "Peanut" на изложението CES в Китай 7.07.2017. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Роботът-сервитьор "Peanut" на изложението CES в Китай 7.07.2017. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

 


Доклад на ООН от 2015 посочва, че Китай e сред най-бързо застаряващите държави в света. Съотношението на възрастовата зависимост за старшите жители се прогнозира да достигне 44% до 2050. За сравнение, прогнозата на НСИ за България за 2050 е 53,82%, тоест хората в активна възраст (16-65) се очаква да са по-малко от двойно повече от над 65-годишните. МВФ твърди, че товара от публичния дълг на Китай е над 60% от БВП на страната.

Според Forbes, това се случва в много неподходящ момент за Китай, в който средната класа тепърва разгръща криле. След 35 години на еднодетна политика, 30% от частното богатството на страната е държано от 1% заможни граждани. Това предпоставя редица потенциални социално-икономически проблеми, само част от които ще могат да се разрешат с помощта на подобрената чрез автоматизация продуктивност, пише Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Новини