ЕС ще се бори с бежанския поток, ограничавайки продажбата на надуваеми лодки в Либия

В последните седмици броят на миграните, опитващи се да преминат през Средиземно море от Либия към Италия, бележи ръст

Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Брюксел ще позволи на страните членки на ЕС да ограничат продажбите на надуваеми лодки и извънбордови двигатели в Либияс цел да се спрат опасните опити на мигранти, базирани в страната да пресичат Средиземно море с цел Европа, по-конкретно Италия.

На днешната си среща външните министри на държавите от ЕС се съгласиха страните в Съюза да имат право да забраняват експорта на такива продукти и машини, за които „има резонно основание да се смята, че ще бъдат използвани от трафиканти на хора“, предава агенция Bloomberg.

В документа с решението на първите дипломати се посочва, че подобни мерки могат да се отнасят за лодки и двигатели например, но не и за съдове и оборудване, използвано от рибари или други, които имат легитимна нужда от тях.

Европейските външни министри също така се съгласиха да удължат мисията за трансгранична помощ за Либия до края на 2018, която помага на либийските сили за сигурност, особено в размирните региони в юга на страната.

Междувременно в последните седмици броят на миграните, опитващи се да преминат през Средиземно море от Либия към Италия, бележи ръст.


 

Последни новини
Още от Новини