Йоханес Хан: Брюксел желае страните от Западните Балкани в ЕС

Хан взе участие на срещата на лидерите на страните от региона в Триест

Йоханес хан на срещата на лидерите на страните от Западните Балкани в Триест. (12.07.2017) Снимка: Twitter/Johannes Hahn Йоханес хан на срещата на лидерите на страните от Западните Балкани в Триест. (12.07.2017) Снимка: Twitter/Johannes Hahn

Брюксел желае държавите от Западните балкани да станат членки на Европейския съюз, а една от ключовите предпоставки за това е младите хора да остават в родните си страни и да не ги напускат.

Това заяви по време на срещата на лидерите на страните от  „западнобалканската шестица“, която се провежда днес (12 юли) в италианския град Триест еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, предава РТС(Радио-Телевизиja Србиjе).

Срещата е част от Берлинския процес – 5-годишна програма, насочена към интеграцията на държавите от Западните Балкани - Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Македония, Косово и Албания.

В изказването си Хан акцентира и на това, колко е важно да бъдат преодолени различията от миналото, за да бъде постигнат напредък.

Еврокомисарят също така изтъкна важността на региона на Западните Балкани, чието население от 20 милиона би могло да спомогне за развитието на европейската икономика, като посочи, че през последното десетилетие стокообменът между ЕС и държавите от региона е бил в размер на €44 млрд.

Икономическият растеж ще спомогне за по-бързата интеграция на Западните Балкани, коментира още Хан.

Последни новини
Още от Новини