Ердоган: Терористични групи няма да гнездят в университетите

Студентите няма да бъдат връщани от университетите заради външен вид и облекло, обеща турският президент

Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Ердоган заяви, че всяко мнение и всяка теза могат да бъдат обсъждани свободно в университетите в Турция, но само ако не служат на тероризма, предаде БГНЕС.

Говорейки на церемонията по откриването на университета „Ибн Халдун“ в конгресния център „Халич“ в Истанбул, турският президент каза, че борбата на правителството е против онези, които открито подкрепят и говорят за тероризъм.

"Нашата борба не е против различните идеологии, нашата борба е срещу тероризма и терористичните групи", каза турският държавен глава.

По неговите думи, нито една цивилизована страна в света не би позволила на терористичните групи да гнездят в университетите, нито да превърнат учебните завеаения в тренировъчни лагери за екстремистките групировки.

Ердоган подчерта, че младежите няма да бъдат връщани от университетите заради външния вид и облеклото си. Той каза, че онези, които са отраснали с други управници, въз основна на техните идеологии в миналото, обвиняват настоящото правителство, че е против свободата на словото.

В Турция днес, 21,05.2017, е особено важен ден за Реджеп Ердоган, защото управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция ще проведе извънредния си конгрес, по време на който президентът ще възвърне партийното си ръководство и ще обяви новия план за действие на партията за изборите през 2019 година.

Ердоган ще стане лидер на формацията след три години и ключови конституционни поправки от миналия месец, вдигнали забраната президентът на страната да поддържа партийни връзки.

Предвидената във върховния закон президентска система на управление ще влезе в сила след президентските и парламентарни избори, планирани за по-следващата година.

Връщането на Ердоган начело на ПСР обаче е една от трите промени, които влизат в сила незабавно.

Друг важен аспект на конгреса ще бъде очакваното разместване на управлението и кабинета на партията. Съобщено е, че ще има значителни промени в Централния съвет и Управителния съвет и че ще има важен маркер за бъдещата политика на партията като „екипаж“ на Ердоган, който ще бележи и турската политика.

Очаква се, че Ердоган не само ще пренасочи депутатите и партийната организация, но ще включи и други имена, с които ще работи в президентския си офис. Заложено е и цялостно преструктуриране на кабинета, включващ осем до десет министри.

Последни новини
Още от Новини