Защо новият Закон за здравеопазването в САЩ е добър

Доналд Тръмп, президент на САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, в центъра и председателят на Долната камара Пол Райън, до него в дясно по реме на брифинг в Белия дом на 4 май 2017. Вашингтон. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп, в центъра и председателят на Долната камара Пол Райън, до него в дясно по реме на брифинг в Белия дом на 4 май 2017. Вашингтон. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Американците се изправят пред два големи проблеми като остареят: недостиг на спестявания за пенсия и растящи разходи за здравеопазване. И двата проблема може да се задълбочат след двата вота в Конгреса тази седмица, съобщава Bloomberg.

В сряда, 3 май Сенатът гласува с 50 на 49 гласа отмяната на регулация, финализирана при президента Обама, която правеше по-лесно за щатите да стартират програми за пенсионни осигуровки. В четвъртък, 4 май Долната камара на Конгреса гласува с 217 на 213 одобрението на Американския закон за здравеопазване /AHCA/.

Законът трябва да получи одобрението на Сената, в което американският Доналд Тръмп каза, че е "убеден":

"Ще ви кажа това – доколкото става дума за премиите – те ще започнат да падат. Ще прекараме закона през Сената. Напълно съм убеден".

Чуйте цялото изявление на Тръмп след гласуването на 4 май. Тръмп говори от Белия дом, където прие пресата заедно с председателя на Долната камара Пол Райън.

 

Неправителствената организация в САЩ AARP, която защитава американците над 50г. лобира интензивно срещу двата законопроекта и поиска от своите 38 млн членове да се свържат със своите представители за здравния закон, който според AARP налага „данък старост” на по-възрастните американци.

Лидерите на републиканците в Долната камара казаха, че Законът за достъпно здравеопазване, наричан Обамакеър има опасност да блокира и трябва да бъде сменен. Наред с другите критики срещу Обамакеър, премиите рязко се повишиха.

„Имаме възможност да покажем как трябва да решим големите проблеми в тази страна преди да ни застигнат”, каза председателят на Долната камара Пол Арйън, републиканец от Уисконсин минути преди вота. Законопроектът има шанса „да спре провеждането на арогантни големи правителствени политики в живота ни и да сложи началото на нова ера на реформи, основани на свободата и самоопределението”.

Законът, който ще срещне съпротивата на Сената и може съществено да се промени, се очаква да намали осигурителните премии за мнозина млади американци, според независимата Комисия по бюджета на Конгреса, която анализира по-ранни версии в законодателството.

Комисията нямаше време да анализира и окончателния вариант на проектозакона, който позволява на отделните щати да заобикалят правилата на Обамакеър, защитаващи хора в заварено положение. Това може да прекрати повишаването на разходите за здраве на младите хора, ако имат здравословни проблеми и живеят в определени щати.

Повечето възрастни американци ще усетят увеличение на разходите си при AHCA, който позволява на застрахователите да ги облагат до пет пъти повече от по-младите хора в сравнение с трикратната разлика в момента.

Комисията изчислява, че годишната премия за един човек на 64г. ще се повиши до 19 500 долара при AHCA от 15 300 в момента до 2026.

След субсидиите 64-годишен човек, който печели годишно по 26 500 долара ще плаща 14 600 долара премии при AHCA през 2026, което е с 1700 долара повече отколкото при Обамакеър.

Мнозина по-възрастни хора просто ще се откажат от здравно осигуряване. Според Комисията при новия закон за здравеопазването, 24 млн американци по-малко ще бъдат осигурени до 2026.

На 65-годишна възраст американците имат право на Медикеър. Докато тази програма е почти незасегната от законопроекта, AARP твърди, че той атакува и без това трудното й финансиране. Премахва се допълнителното отчисление от 0,9% върху общия доход на хората с високи доходи и данъкът върху инвестиционните доходи на богатите американци, което ще струва на американската хазна 299 млрд долара в следващото десетилетие.

Възможното решение е да бъдат накарани повече американци да пестят на работа. Това е целта на новите пенсионни програми в Калифорния, Илинойс, Мериленд, Кънетикът. Тези щати планират да изискват служителите или да си направят собствен план за пенсиониране, или автоматично да бъдат включвани в държавен пенсионен фонд.

 

Последни новини
Още от Новини