18% ръст на цените на апартаментите в София за година, достигаме нивата от 2007

Все още обаче не са достигнати пиковите стойности от 2008

Снимка: Wikipedia Снимка: Wikipedia

За първото тримесечие на 2017 средната цена на продадените апартаменти в София е 985 евро/кв.м. при 960 евро/кв.м. за последното тримесечие.на 2016. Така нарастването на цените на тримесечна база е 2.6%, а на годишна - 18%. Това сочат данни, разглеждащи динамиките на имотния пазар, изнесени от агенция Bulgarian Properties.

Средната покупна цена на жилищата остава около €90 000.

В началото на 2016 жилищата в София са се продавали средно за €835 на кв.м. В последствие станахме свидетели на бързо нарастване до около €1000 на кв.м. година по-късно.

Към момента цените на имотите в София са на нива като тези в края на 2007. Все още не са достигнати пиковите стойности от 3-тото тримесечие на 2008 в бума преди кризата, когато средната цена на жилищата в София достигна €1260 на кв.м.

Основният интерес продължава да бъде към южните и източни квартали на София, като наличието на метро играе все по-съществена роля за интереса към даден район.

Засилва се интересът и към центъра на града, където преобладаващо е предлагането на старо строителство, но има и бутикови сгради с по 1-2 апартамента на етаж, които се радват на голям интерес.

В широкия център се оформят зони с преобладаващо ново строителство, които са с изцяло променен облик, имат наличен достъп до метро и които стават все по-атрактивни за купувачите.

Районите около Южния парк запазват висок интерес и ниско предлагане, което обуславя по-високите цени – между €1100 и €1400 на кв.м.

Манастирски ливади, Витоша и Студентски град са сред районите, които предлагат ново строителство на изгодни цени и към които интересът постоянно се увеличава.

Едни от най-добрите цени за ново строителство към момента са в кв. Овча купел – там може да се закупи жилище с Акт 16 от €750 на кв.м. Това е един от подценените квартали, който има отлични перспективи за развитие.

В различните части на Люлин също може да се намери изгодно ново строителство на цени от €650 на кв.м.  

Последни новини
Още от Новини