Великобритания губи от ЕС в приоритетите на Тръмп

С кого ще сключи търговско споразумение президентът на САЩ

Снимка: Pete Marovich/Bloomberg Снимка: Pete Marovich/Bloomberg

Тръмп предпочете ЕС пред Великобритания, като възнамерява да сключи търговско споразумение първо с Европейския съюз, твърди The Times.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е изместил Великобритания назад в списъка със страни и организации, с които Вашингтон смята да сключи споразумения за свободна търговия, отреждайки приоритетна позиция на ЕС пише изданието, позовава се на неназовани служители на администрацията във Вашингтон, предаде ТАСС.

Източниците твърдят, че стопанинът на Белия дом е смекчил негативното си преди отношение към евентуални преговори с Брюксел за безмитна търговия между САЩ и ЕС след неуспешни опити на щатските власти да започнат преговори с отделни страни от общността, пише Dnes.bg.

Нещо повече, според високопоставен германски политик самият Тръмп при разговорите си с германския канцлер Ангела Меркел през март десет пъти я запитал дали може да преговаря за свободна търговия директно с Берлин, посочва The Times.

Меркел всеки път неизменно отговаряла, че въпросът е от изключителната компетенция на общоевропейските власти. Щом получил същия отговор за единайсети път, президентът на САЩ заявил, че в такъв случай страната му ще сключи сделка с ЕС.

При това според източници, близки и до двете страни, Меркел "убедила Тръмп, че преговорите за (търговска) сделка между САЩ и ЕС ще минат по-лесно, отколкото той смята". Така американската администрация стигнала до извода, че споразумението с ЕС - най-големия търговски партньор на САЩ, е по-важно от подобна сделка за свободна търговия с Лондон, каквато ще трябва да се сключи вече след Brexit.

Цифрите потвърждават това заключение: миналата година износът на САЩ за ЕС е достигнал 270 милиарда долара, за Великобритания - 55 милиарда, а вносът от ЕС и от Обединеното кралство в САЩ е бил съответно 417 милиарда и 54 милиарда долара.

Според The Times решението на Белия дом за приоритетно сключване на сделка с ЕС преди споразумението с Великобритания е удар срещу позициите на британския външен министър Борис Джонсън, заявил след среща със съветници на Тръмп през януари, че кралството е на челно място в списъка за сключване на търговско споразумение със САЩ.

Последни новини
Още от Начало