Клъстер Тракия икономическа зона насочва погледа си към Хасково

Меморандум за сътрудничество бе подписан по-рано и с Бургас

Панорамен изглед на град Хасково. Снимка: Wikipedia Панорамен изглед на град Хасково. Снимка: Wikipedia

Меморандум за сътрудничество при развитие на икономически проекти на територията на община Хасково ще бъде подписан днес от кмета на общината Добри Беливанов и клъстер „Тракия икономическа зона“ . Това съобщават от пресотдела на Община Хасково.

Подобен меморандум клъстерът със седалище Пловдив подписа по-рано и с Община Бургас.

Двете страни ще работят за ускореното икономическо развитие на регионите на Южна България, за подобряване на обществената, жилищната и бизнес средата и мобилността на работната сила и за осигуряване на обучен персонал за индустриалните, логистичните и търговските обекти. С над 140 предприятия и над 1 млрд. евро инвестиции „Тракия икономическа зона“ – ТИЗ превърна Пловдив в най-развития индустриален център у нас.

Това е един от най-мащабните икономически проекти на България. Клъстерът обединява шестте индустриални зони в района на Пловдив. Досега във всички зони на ТИЗ са инвестирани над 1,1 милиарда евро. ТИЗ се осъществява върху площ от 1070 хектара земя, от която 325 хектара земя вече е заета.

От старта през 1995 на първата индустриална зона „Марица“ досега са привлечени над 120 инвеститори, от тях 80 чужди, разкрити са над 12 хил. работни места. Инициатори на ТИЗ са Сиенит Холдинг, дивелъпър на индустриални зони, и КЦМ, производител на цветни метали, заедно с 9 общини.

Последни новини
Още от Новини