Израел иска газопровод до Европа

Ювал Щайниц, министър на енергетиката на Израел

Терминалът на Multimarine Services Ltd. в Лимасол, Кипър. 14 май 2014. hotographer: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg Терминалът на Multimarine Services Ltd. в Лимасол, Кипър. 14 май 2014. hotographer: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg

Междуправителствените преговори за изграждане на газопровод от Израел до Турция може да приключат до лятото на 2017, каза израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц в интервю за Bloomberg на 21 март 2017.

Целта е създаване на мрежа, която да позволи на компании от двете страни да водят собствени преговори и доставките на газ от Израел за Турция да започнат до три години, каза Щайниц.

Израел води преговори и по по-амбициозен проект за тръбопровод под Средиземно море, през който да се доставя газ от Израел и Кипър за Гърция и Италия.

Най-големият инфраструктурен проект в историята на Израел, Левиатан, за добив на газ в морето, се оценява на около 3,75 млрд. долара в първата фаза, според Хаарец. Проектът би могъл да осигури газ на израелския пазар до края на 2019. Левиатан е най-голямото находище на природен газ след Тамар, открито в израелски териториални води, на около 10 км пред Хайфа.

"Говорим по въпроса с египетските източници и правителството за износ на газ главно до двете празни газохранилища в делтата на Нил", каза Ювал Щайниц, министър на енергетиката на Израел.

"Източното-средиземноморският басейн, икономическите води от Израел, Кипър и Египет – може би в бъдеще и Ливан – да се обединят. И да има нещо като заместване на газопровода в Северно море".

Чуйте интервюто във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини