Меркел настоява Гърция да намали пенсиите и да вдигне данъците

Това са само част мерките, които германският канцлер ще предложи за обсъждане

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел е готова на всичко, за да бъде завършен вторият преглед на третия спасителен пакет на Гърция, пише Ekathimerini. Конкретно става дума за поставяне на условие на Гърция да приеме пакет от мерки, включващ намаляване на пенсиите и понижаване на данъчния праг, равняващи се на близо 2% от БВП, за да може страната да се включи в програмата на Европейската централна банка за количествено облекчаване на паричната политика.

Меркел вече е инициирала среща с директора на ЕЦБ Марио Драги, на която да бъдат обсъдени приложените мерки. Очаква се също така германският канцлер да игнорира евентуалните възражения от страна на финансовия министър на Федералната република Волфганг Шойбле, като ще настоява за изрична дефиниция на това, как биха изглеждали мерките по облекчаване на гръцкия дълг след като Атина приеме предлаганите от МВФ мерки.

Самият Драги наскоро даде ясно да се разбере, че Гърция не би могла да влезе в спасителния QE механизъм, ако вторият преглед на третия спасителен пакет не завърши с успех, като бъдат приети конкретни мерки за справяне с патовата ситуация. От своя страна това предизвика критиките на германския финансов министър Шойбле, който се противопостави на този план.

Идеята на Меркел е след като бъде постигнато съгласие на висше ниво, пакетът от мерки да бъде гласуван от гръцкия парламент. Чак след това обаче Атина ще получи конкретните параметри на плана за икономии, коментира Ekathimerini.

Последни новини
Още от Новини