Делът на инвеститорите в недвижими имоти нараства значително през последните години

Инвестиционните сделки с бизнес имоти през 2016 са за над 261 млн. евро

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

През последните години се наблюдава стабилно нарастване на дела на инвеститорите в недвижими имоти в страната за сметка на крайните ползватели. През 2016 той достига 84% спрямо 65% за 2015. Това стана ясно от проучване на Colliers International. 

Нивата на възвръщаемост понижават стойностите си от 2015 при офисните и търговските площи - до  8,75%, а при индустриалните площи запазват нивата си - 11%. Очаква се инвестиционни сделки с мащабни генериращи доход качествени активи, договорени в края на 2016 и с предстоящо финализиране в началото на 2017, да понижат тези проценти с още 0,5 до 1 пр. пункт.

От компанията очакват положителното развитие на пазара да продължи и инвестиционният обем към края на годината да надхвърли този от 2016.

Общата стойност на инвестиционните сделки с бизнес имоти в България през 2016 е малко над 261 млн. евро, пише Investor.bg.

Трите най-големи сред тях, които формират 36% от общия обем, са продажбата на Sofia Airport Center, логистичната база на СОМАТ и Стоков базар "Илиянци".

През второто полугодие най-много са сделките с хотели (27%), които изместват от първата позиция тези с офис площи. През първото полугодие последните са заемали 50% от общия дял, докато през второто процентът им е 18%, равен на този на сделките с търговски площи.

Регистрира се завръщане на интереса към индустриални и логистични имоти, чийто принос се изразява в 20%.

През миналата година сделките с имоти, генериращи доход, надвишават значително (65%) тези с активи, придобити със спекулативна цел (19%) или за собствено ползване (16%).

От участниците на пазара с водеща роля са българските купувачи, като те формират 75% от всички. 

Последни новини
Още от Новини