Британският бизнес вече се сблъсква с недостига на работна ръка

Причината за това е политическата и икономическа несигурност около Brexit

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Политическата и икономическа несигурност и недостигът на квалифицирана работна ръка са основните предизвикателства, пред които се изправят британските предприемачи. Такива са заключенията на доклад на британската Конфедерация по заетостта ( Recruitment and Employment Confederation, REC), цитиран от Bloomberg.

Работодателите изпитват най-големи трудности в намирането на квалифицирани работници като инженери и разработчици за технологичния отрасъл. Проблематични са и сфери като здравеопазването и социалните грижи. Определени трудности изпитва и хотелиерският бранш.

В светлината на процеса за излизане на Обединеното кралство от единния пазар на Европейския съюз несигурността от евентуалните резултати от този процес правят работниците по-малко склонни да променят полето си на квалификация. Като добавка идва и несигурността сред гражданите на ЕС, работещи на Острова, за по-нататъшната им съдба след задействането на чл. 50 от Лисабонския договор.

„Запълването на вакантните места става все по-трудно“, алармира председателят на REC Кевин Грийн. „Друг притеснителен факт са данните, че все по-малко граждани на ЕС идват да работят във Великобритания. Сектори като здравеопазването и хотелиерството са дълбоко зависими от европейските работници. Всичко това поставя допълнителна тежест върху бизнеса“, допълва той.  

Последни новини
Още от Новини