Американската NBC придоби 25% от акциите на Euronews

Стойността на сделката е $30 млн.

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News.

Американската телевизионна компания NBC e е купила 25% от акциите на Euronews, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, близки до сделката, поискали да останат анонимни поради затворения характер на преговорите. Стойността на транзакцията е $30 млн.

Така американският телеканал, който е собственост на корпорацията Comcast Corp., цели да разшири глобалното си покритие, като разпростре влиянието си и на европейската сцена, коментира агенцията.

Базираната във френския град Лион Euronews има покритие върху 350 млн. домакинства в 155 страни в целия свят. Мажоритарния дял в компанията държи египетският милиардер Нагиб Савирис заедно с консорциум от европейски обществени оператори. В телевизията работят близо 500 журналисти.

Президентът на NBC News Дебора Търнес пък ще поеме ресора на международните операции на компанията. Нейното място ще заеме Ноа Опенхайм. Опенхайм дълго време беше водеща на предаването Today show по NBC.

Покупката на ¼ от дяловете на Euronews ще изпълни една от дългогодишните стратегически цели на американската телекомпания – засилване на глобалното й покритие.

Euronews е първият мултилингвистичен канал в Европа. Излъчването му в ефира започва през 1993, като програмата е едновременно на няколко езика – английски, немски, испански и френски. В последствие палитрата от езици се обогатява, като в програмата се включват и предавания на руски, португалски, турски, арабски, фарси, украински, гръцки и унгарски.

Последни новини
Още от Новини