Еуфорията на Русия покрай Тръмп спада

Нов лов на вещици в САЩ – взаимоотношенията с Русия

Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руските законодатели реагираха остро на оставката на Майкъл Флин, предаде Bloomberg. Те приеха това като белег за същата параноя, която властваше над Белия дом преди администрацията на Тръмп. Надеждите на руснаците, че ще настъпи нова ера на стопляне на взаимоотношенията между двете държави, постепенно отслабва.

Оставката на Флин, поради взаимоотношения с руския посланик Сергей Кисляк, е белег за две неща – или сегашното правителство на САЩ не е независимо, или то страда от същата русофобия, от която страдаше и предишното, написа във Facebook Константин Косачов, член на управляващата партия в Русия. Той каза, че САЩ третира потенциалните разговори с Русия като „престъпмисъл“ (по Джордж Оруел, „1984“). 

Говорителят на Кремъл Дмитри Песков каза, че случилото се с Флин, касае само САЩ. Отказа да даде допълнителни коментари. В петък Песков каза, че слуховете, че Флин и Кисляк са обсъждали санкциите срещу Русия, не са верни. Вицепрезидентът Майк Пенс също отрече слуховете.

Истерията на САЩ пречи на взаимоотношенията ѝ с Русия

Все още няма избрана дата за срещата на Тръмп и Путин. САЩ се въздържа по отношение на затягане или отхлабване на санкциите срещу Русия. По време на предизборната си кампания Тръмп каза, че ще обмисли премахването на санкциите и ще иска съюзяване с Русия срещу тероризма в света. Според Кремъл Флин щеше да бъде от помощ в затоплянето на отношенията между двете държави. Според Олег Морозов, бивш старши член на Кремъл, Русия е наясно, че стоплянето на отношенията ще бъде доста трудно.

"Негативни сигнали"

Оставката е негативен знак за установяването на добри отношения между САЩ и Русия. Според анализатори на Sberbank CIB Флин е бил най-позитивната фигура в администрацията на Тръмп, що се отнася до Русия, а напускането му може да доведе до негативни или поне неутрални реакции от страна на Тръмп за в бъдеще. Алексей Пушков, член на комитета по сигурността на Федералния съвет, каза, че Флин е жертва на параноична вестникарска кампания и случилото се е „лов на вещици“, като за „вещица“ са определени взаимоотношенията с Русия.

 

 

Последни новини
Още от Новини