Защо инвеститорите се страхуват от Марин льо Пен

Разликата в доходностите по френските и германските ДЦК е на най-високото си ниво от 4 години

Лидерът на френския Национален фронт Марин льо Пен. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Лидерът на френския Национален фронт Марин льо Пен. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

На облигационния пазар започват да назряват страхове и инвеститорите разпродават държавен дълг заради опасенията, че френският крайнодесен лидер Марин льо Пен може да спечели президентските избори, пише CNN Money.

Разликата в доходностите по френските и германските ДЦК достига най-високото си ниво от 4 години, сигнализирайки, че френският дълг се смята за значително по-рисков сега.

Льо Пен, която е лидер на Националния фронт, официално даде старт на президентската си кампания в неделя, 5 февруари, с реч срещу глобализацията и опасностите от имиграция. Тя също така обеща да извади Франция от НАТО. Реториката й в голяма степен се доближава до тази на американския президент Доналд Тръмп.

Льо Пен се обяви за излизането на Франция от еврозоната, което би разклатило силно стабилността на единната валута. Тя заплаши и с референдум за напускане на ЕС.

„Хората стават по-неспокойни по отношение на френския дълг заради малкия, но нарастващ риск, че дългът ще бъде преденоминиран от евро във френски франкове“, коментира Дженифър Маккиън, главен икономист за Европа в Capital Economics.

„Рискът от излизане от еврозоната не се отчита в достатъчно пълна степен в колкото смятам, че трябва“, допълни тя.

Ето част от предизборните обещания на Марин льо Пен:

Протекционизъм: Льо Пен очерта множество търговски политики, описани като „интелигентен протекционизъм“, които включват мерки за промотиране на френския бизнес и в същото време неговата защита от външна конкуренция

Така например френските компании ще имат приоритет при кандидатстването за обществени поръчки.

Данък за чуждестранни работници: Тя обеща да въведе данък върху френски компании, които назначават служители от чужбина

Намаляване на имиграцията: Льо Пен иска да намали рязко имиграцията в страната до 10 000 души на година. Освен това тя обеща да ограничи достъпа на мигрантите до публични услуги. В едно от своите интервюта пред CNN тя посочи, че Франция е атакувана от радикален ислям.

Намаляване на данъците: Кандидатът на Националния фронт обеща да намали подоходните данъци, да опрости правилата и да се бори срещу укриването на данъци.

Очаква се льо Пен да спечели повечето гласове на първия тур, но да загуби във втория, тъй като избирателите ще подкрепят по-традиционен политик с не толкова радикални идеи. Независимият центрист Еманюел Макрон ще бъде силен претендент.

Според Чарлз Личфийлд, сътрудник в Eurasia Group, инвеститорите в облигации се тревожат с право, тъй като макар и малък, шансът льо Пен да спечели все пак съществува. Ако това се случи, ефектът ще е огромен. 

Последни новини
Още от Новини