Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Губи ли Европа войната с Евразия

Любомир Кючуков, дипломат, бивш посланик в Лондон и зам.-министър на външните работи и ген. Димо Гяуров, бивш шеф на Националната разузнавателна служба (НРС), Светът е бизнес, 06.03.2017

Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr/Bloomberg News Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr/Bloomberg News

Опитва ли се Русия да обезсили НАТО, намесвайки се във вътрешните работи на някои от държавите-членки на алианса? Коментар по темата дадоха в предаването Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков дипломатът, бивш посланик в Лондон и зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков и ген. Димо Гяуров, бивш шеф на Националната разузнавателна служба (НРС).

„За съжаление в последните години неслучайно се говори, че живеем в ерата на пост истината. Информацията се превръща все повече в пропаганда. Но мисля, че дилемата за Русия и Евразия е измислена както и за България, така и за региона като цяло. Русия винаги е била фактор, и никога не е била алтернатива за България. Няма политическа формация, която да поставя под въпрос членството в ЕС и НАТО. Русия няма нито идеологическата алтерантивност, нито икономическия ресурс, който да я направи алтернатива. Най-парадоксалното е, че Русия като че ли придобива някаква изкуствена, вторична алтернативност от конфронтацията“, заяви Кючуков.

„Никаква пропаганда не може да нанесе такава вреда, каквато ние самите можем да си нанесем, ако загубим достоверност пред собствените си граждани. За съжаление, това което наблюдаваме в Европа е, че губим войната за съзнанието на хората“, смята още дипломатът.

„Ако Русия не е въздействала на един или друг процес в отделните държави-членки на НАТО, най-малко прави подобни опити. От друга страна, самото влизане в този дебат, в който се намираме е от полза на Русия“, каза на свой ред ген. Димо Гяуров. Според генерала подозренията за връзки на платформата Wikileaks с Кремъл донякъде е основателна, имайки предвид изтичащата там информация, облагодетелстваща официалната руска доктрина.

„Рано или късно отношенията между двата големи колоса (САЩ и Русия – бел.ред.) ще се нормализират. Не може вечно да се продължава със санкциите, със противопоставянето, освен ако не искаме нова студена война.“, прогнозира гостът в студиото.

Според ген. Гяуров уплахата на Европа, последвала избора на Доналд Тръмп, трябва да се разглежда като сигнал за необходима промяна на ЕС и НАТО. „Никой не спори, че в този си вид НАТО не е организация, която може да реагира на голяма част от съвременните предизвикателства“, заяви Гяуров, аргументирайки думите си с пасивността на алианса по отношение на анексацията на Крим от страна на Русия.

Вижте повече!

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес