Технологичните компании срещу забраната за пътуване

Материал на Bloomberg Technology от 31.01.2017

Шефът на Apple - Тим Кук, на Oracle - Сафра Катз, и на Tesla - Илон Мъск, на среща на представителите на технологичния сектор с избрания за президент Доналд Тръмп, в Trump Tower. 14.12.2016 Снимка: Albin Lohr-Jones/Pool via Bloomberg Шефът на Apple - Тим Кук, на Oracle - Сафра Катз, и на Tesla - Илон Мъск, на среща на представителите на технологичния сектор с избрания за президент Доналд Тръмп, в Trump Tower. 14.12.2016 Снимка: Albin Lohr-Jones/Pool via Bloomberg

Лидери от технологичния сектор изразиха възмущение и започнаха действия в отговор на петъчния указ на американския президент Доналд Тръмп, възпиращ влизането на бежанци и граждани на 7 държави в САЩ. Докато бизнес ръководители в други сектори предпочетоха да замълчат, технологичните лидери реагираха бурно в социалните мрежи през уикенда, като някои направиха дарения на Американския съюз за граждански свободи - неправителствена организация, заявила намерението да изправи управленския екип на Тръмп пред съда.

Междувременно, президентът Тръмп уволни снощи изпълняващата длъжността министър на правосъдието на САЩ, Сали Йейтс, която с наредбите си директно се противопостави на неговия указ.

Apple, Google и Microsoft предложиха правна помощ на засегнатите си служители. Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск и шефът на Uber Травис Каланик, които са част от екипа, съветващ Тръмп за бизнеса, критикуваха публично заповедта. Мъск заяви, че оттеглянето на президентския указ е невъзможно, но че ще се опита да постигне консенсус за изменения, съвместно с останалите членове на съвета. 

Шефът на услугата за настаняване Аirbnb обеща да осигури безплатно настаняване за всеки, който се нуждае от такова в следствие на заповедта. Засегнати са дори притежателите на многогодишни визи и хора с признато двойно гражданство. След значително забавяне бе официално уточнено, че притежателите на зелена карта са извън обхвата на забраната, независимо от паспорта и бежанския си статут.


Вижте материала:

 

Последни новини
Още от Новини