Световните банки изказаха мнението си по казуса Brexit

Франкфурт и Дъблин се оказват най-печелившите локации за банките

Лондон, Великобритания, 26 януари 2017. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg Лондон, Великобритания, 26 януари 2017. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg

След като Тереза Мей обяви напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз и единен пазар, редица банки започнаха да планират преместване на централата си така че да имат достъп до Европейският съюз, пише Bloomberg.

Компаниите Standard Chartered Plc и Barclays Plc най-вероятно ще изберат столицата на Ирландия за база, тъй като държавата предлага ниски такси, официален английски език, подобни на Великобритания закони и достъп до ЕС. Франкфурт е естествен избор, тъй като предлага среда, в която са Deutsche Bank AG, European Central Bank и BaFin – едни от най-вещите, що се отнася до търгуване с облигации.

Bloomberg интервюира няколко банки и ето какво казаха те:

Goldman Sachs – компанията, базирана на Wall Street, обмисля да премести близо 1 000 свои служители вън от Обединеното кралство. Това включва старши управители и търговци. Главният изпълнителен директор Лойд Бланкфейн, каза, че ще оставят само нужните оперативни органи в Обединеното кралство.

JPMorgan – ще преценят ситуацията в Обединеното кралство, както и в Европейския съюз след Brexit и спрямо това ще преценят колко от служителите си да преместят. Изпълнителният директор Джейми Даймън, каза, че се очаква близо 4 000 от 16 000 служители да се преместят вън от Великобритания.

UBS – със сигурност ще има преместване на служители вън от Обединеното кралство, каза изпълнителният директор Серджо Ермоти. Близо 1 500 от 5 000 служители вероятно ще бъдат преместени в Мадрид. Други варианти за компанията са Франкфурт и Испания.

HSBC – изпълнителният директор Стюърд Гъливър каза, че 20% от служителите на компанията (1 000 от 5 000) може да се преместят в Париж. Органите, чиято дейност е пряко свързана с Европейския съюз, ще се преместят след Brexit в ЕС.

Barclays – английската банка е избрала Дъблин като седалище на дейността си. Ще преместят 150 служители там. Вероятно ще запазят голяма част от дейността си във Великобритания, тъй като според изпълнителния директор Джес Стали прекратяването на финансови взаимоотношения с Лондон е изключително трудно. Вероятно ще се откаже от клона си във Франкфурт в полза на този в Ирландия.

Standard Chartered – банката е в преговори с Ирландия за Дъблин и с Германия за Франкфурт. Все още не е взето решение къде ще премести дейността си.

Citigroup – все още не са взели решение къде да преместят дейността си. Водят преговори с Италия, Испания, Германия, Франция, Ирландия и Холандия. Очаква се да вземат решение към края на първата половина от годината.

Morgan Stanley – президентът на компанията Колм Келехер каза, че ще преместят 1 000 от 6 000 свои служители вън от Великобритания. Най-вероятно седалището на банката ще се премести в Дъблин или Франкфурт. Според изпълнителният директор на фирмата, Роб Руни, най-спечелилият от Brexit ще бъде Ню Йорк, тъй като американските банки ще преместят по-голяма част от персонала си вън от Европа.

Daiwa – бъдещето на компанията най-вероятно ще продължи в Дъблин или във Франкфурт. Служителите им се равняват на 450 и почти всички работят в Лондон. Банката все още няма представително лице за ЕС.

Lloyds Banking Group – английската банка планира да превърне клона си във Франкфурт в дъщерно дружество, като то ще играе ролята на седалище на банката в ЕС. Малка част от служителите ѝ ще напуснат Лондон. Фирмата все още не е удължила германския си банков лиценз.

Credit Suisse – банката планира да премести дейността си в Дъблин, но все още са в началото на преговори и проучвания по въпроса.

Последни новини
Още от Новини