Insurtech компаниите - бъдещето в застраховането

Брокерите са най-застрашените играчи в индустрията

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Глобалната застрахователна индустрия се оценява на почти $5 трлн. и застрахователните компании са изправени пред риск да изгубят дял от този пазар заради нови играчи. Причината е, че модернизацията при тях е доста по-бавна, отколкото при други финансови услуги.

Това обаче създава възможности за група компании, наречени Insurtech, или компании за застрахователни технологии. Такива стартъпи разчитат на новите технологии и по-доброто разбиране на нуждите на клиентите, за да увеличат ефективността в индустрията.

Business Insider Intelligence прави изследване по темата, като основните изводи от него са следните:

- В момента възможностите за развитие са най-големи в САЩ и Европа, защото регионите имат голяма и зряла застрахователна индустрия

- Продуктите и услугите на застрахователната технологизация таргетират основно дребните клиенти, тоест малкия бизнес

- Повечето компании за застрахователни технологии са в ролята на разработчици. Това означава, че предлагат продукти и услуги, които помагат на застрахователите и презастрахователите да подобрят процесите си и да обслужват по-добре клиентите

- Сред основните играчи в застрахователната индустрия най-застрашени са брокерите. Причината за това е, че компаниите за застрахователни технологии лесно могат да извършват техните услуги и разрешават големи проблеми на индустрията по-бързо от самите застрахователи.

- Застрахователните компании също въвеждат иновации. В частност застрахователите и презастрахователите инвестират в компании за застрахователни и финансови технологии. В същото време те подобряват собствения си дигитален интерфейс към клиентите, увеличавайки заплахата за брокерите. 

Развитието на Insurtech индустрията през последните години. Източник: Business Insider

Последни новини
Още от Новини