Goldman предупреждава за ръст на отлива на капитали в Китай

Натискът ще се засили още по-силно през първото тримесечие на 2017, смятат анализатори

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

С ускоряването на отлива на капитали в Китай и по-голямото количество валута, което централната банка разпродава, от Goldman Sachs предупредиха, че юанът се е насочил към най-голямото си годишно понижение от над 20 години насам, съобщава Bloomberg.

Нетните изходящи капиталови потоци в Китай през ноември достигнаха $69,2 млрд. в сравнение с преходните месеци, считано от юни, когато записаха нива от $50 млрд. месечно, коментират икономисти от Goldman Sachs. Капиталовият отлив продължава 14 поредни месеца, докато позициите на Китайската народна банка в юани се свиват с най-рязък темп от януари. Ситуацията може да се влоши още повече, коментира Бани Лем, ръководител на CEB International Investment Ltd.

„Изходящите капиталови потоци и обезценяването на юана ще продължи или дори ще се влоши още повече към края на годината и през първото тримесечие на 2017, след като инвеститорите повишиха опасенията си относно по-силния долар и икономическите условия в Китай“, коментира Лем. 

Според държавната администрация за валутна търговия изходящите капиталови потоци в юани в Китай през ноември възлизат на $33,6 млрд. спрямо $29 млрд. през октомври. Позициите на централната банка в юани, които се отразяват на количеството валута в балансите на банката, се свиват с 383 млрд. юана ($55 млрд.) през ноември, сочат данни на Китайската народна банка. Общият размер на отлива на капитали в Китай от август 2015, когато централната банка девалвира юана, достига $1,1 трлн., споделят от Goldman.

Графика: Bloomberg 

Последни новини
Още от Новини