Меркел към Ципрас: Подкрепяме ви за мигрантите

Двамата говориха няколко часа, след като присъстваха на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел

Германският канцлер Ангела Меркел поздравява гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на конференция Снимка: Andrea Bonetti/Greek Government via Bloomberg Германският канцлер Ангела Меркел поздравява гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на конференция Снимка: Andrea Bonetti/Greek Government via Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел отново заяви, че е готова да помогне на Гърция да се справи с миграцията, стана ясно след срещата на двамата в Берлин, пише Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

Двамата говориха няколко часа, след като присъстваха на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел. Меркел коментира пред репортери в петък, че Гърция “преминава през фаза, която не е лесна” и двете страни споделят целта за опазване на външната граница на ЕС след миналогодишната бежанска криза. Ципрас заяви, че Гърция не може да си позволи отново да попадне в зоната на несигурността.

Фактът, че Ципрас дава все повече средства по социалните програми, повдига въпроси у Германия и международните кредитори за ангажимента на Гърция към условията на спасителния план. От своя страна гръцкият премиер призова за “смели решения на всички партньори”, за да покажат на инвеститорите, “че кризата е приключила”.

"Това не е мястото, на което ще се вземат решенията", коментира Меркел. "Този въпрос е в добри ръце, в институции и Еврогрупата. Но оценката на ситуацията на гръцкият премиер със сигурност ще бъде част от нашите разговори".

Ден по-рано властите в Атина приеха плана на Ципрас да разшири еднократните помощи за пенсионери с ниски доходи и да отложи планираното увеличение на данъците за гръцките острови, засегнати от бежанската криза.

Представител на гръцкото правителство заяви пред репортерите в Брюксел, че Ципрас не очаква проблемите му с кредиторите да повлияят на отношенията му с Меркел, тъй като те винаги са били хармонични.

"Нашите преговори невинаги са били лесни, но винаги са били честни и искрени", коментира Меркел, пожелавайки весела Коледа на Ципрас и "добър старт на новата година", преди двамата да се отправят към срещата.

Напредъкът по изпълнението на програмата на Гърция има благоприятен ефект, като "повиши перспективата за икономическо възстановяване и окончателно излизане от кризата" и "в никакъв случай този прогрес не бива да бъде прекратяван", заяви Централната банка на Гърция в доклад в петък. "Всички различия трябва да се преодолеят на масата за преговори, в истинския дух на сътрудничеството с институциите и нашите партньори", допълва текстът. 

Последни новини
Още от Новини