1 от 4 европейски компании рекламират онлайн

Проучване на Eurostat за 2016

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Само една от четири европейски компании са използвали интернет, за да рекламират продуктите и услугите си през изминаващата вече 2016 година, съобщава Европейският статистически институт, цитиран от 4-traders. През последните 15 години интернет предефинира позициите на традиционните медии - телевизия и радио - както и на печатните медии, като списания и вестници. Тя предлага множество нови и разширени услуги, особено в областта на маркетинга и рекламата.

Въпреки това около три четвърти от предприемачите в Европейския съюз, които имат поне 10 служители на работа, са имали уебсайт през 2016 и почти половината са използвали социални медии, а само една четвърт (25%) са използвали интернет реклама в своята стратегия. 

При провеждането на своите маркетингови кампании в интернет бизнесът се е насочвал към методи за таргетирано рекламиране, които да лансират техните промоционални маркетнигови послания за достигане до правилната аудитория.

Използвана от над три четвърти (78%) от европейските компании, рекламиращи онлайн, контекстуалната реклама (т.е. реклама, съобразена със съдържанието на уебстраниците, на които се разполага) е най-използваният тип таргетирана интернет реклама.

Следващият по популярност модел е рекламните послания да се таргетират според географското разположение на потребителите, до които се достига. Такава реклама са използвали 30% от рекламодателите в интернет.

Поведенческо таргетиране са използвали 27% от компаниите, търсещи популярност чрез интернет. Това са рекламни послания, които са представяни на вниманието на интернет потребителите според тяхното поведение в нета и посетени в миналото сайтове, като за целта е използвана информация от cookies.

35% от компаниите в Европа са използвали и други методи за таргетиране на рекламните послания.

Контекстуалните реклами са предпочитани във всички държави членки на ЕС. Най-много компании, използващи този метод на реклама, са в Чехия и Полша ( с по 89%), Гърция, Латвия и Холандия (с по 83%), Германия, Франция и Словения ( с по 82%), Литва и Финландия (с по 81%), както и Унгария (80%). 

Географско таргетиране е използвано от над половината от предприятията, използващи реклама онлайн в Кипър (53%) и около 40% в Ирландия (43%), Малта (41%), Холандия (40%), Латвия и Финландия (с по 39%). 

При поведенческото таргетиране водещи са Кипър, с 48% и Холандия и Финландия, където 42% от рекламиращите са използвали и този рекламен модел. 

Последни новини
Още от Новини