Накъде поема Coca-Cola с новия изпълнителен директор

Джеймс Куинси ще насочи усилия към създаване на по-здравословни продукти, иновации и по-добър маркетинг

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Доста трудности се очертават на хоризонта за новия главен изпълнителен директор на Coca-Cola, който трябва да адаптира 130-годишната компания към ерата на милениалите.

Джеймс Куинси, който поема поста от догодина, трябва да намери начин драстично да намали калориите в продукта – действие, необходимо заради промяната на потребителските предпочитания и усилията в посока борба със затлъстяването. Той обаче не може да разчита много на наличния набор от изкуствени подсладители, тъй като много потребители се отказват от употребата на продукти с аспартам и други добавки.

51-годишният Куинси, който в момента е главен оперативен директор на компанията, настоява също за подобряване на политиките по маркетинг и дистрибуция, тъй като вече все повече се търси и пазарува онлайн. Акциите на базираната в Атланта компания остават зад тези на PepsiCo. и други конкуренти.

„Той ще се стреми към по-здравословен продукт и ще насочи усилията си върху това, от което се нуждае Coca-Cola в момента, а именно нови продукти, иновации и по-добър маркетинг”, каза Джак Русо, анализатор в Edward Jones.

Източник: Bloomberg

Потребителите в САЩ и други развити пазари избягват захарта и изкуствените подсладители, което принуждава компанията да диверсифицира продуктовия си асортимент. Тя все по-малко разчита на газирани напитки и се насочва към по-здравословни сегменти, сред които готово за пиене кафе, базирани на растителна основа протеинови напитки, студено пресовани сокове и млечни продукти. Като главен оперативен директор, Куинси предложи също по-малки опаковки за безалкохолните напитки, което подобрява маржа на печалбата.

Компанията вече направи около 200 промени при работата за ограничаване на съдържанието на захар в продуктите. Fanta и Sprite с 30% по-малко захар вече са в магазините във Великобритания, а на няколко пазара беше въведена нова версия на Coca-Cola Zero. Заемайки новия пост Куинси планира да увеличи усилията за развиване на нови продукти.

„По-малки опаковки, по-малко захар, по-голям асортимент и по-добър маркетинг. Ще направим всичко възможно да се адаптираме към желанията на потребителите.”, каза той по време на конференция в петък.

Залогът е голям: потреблението на газирани безалкохолни напитки на глава от населението е спаднало до 30-годишно дъно в САЩ през 2015, пише в своя публикация Beverage Digest.

Акциите на Coca-Cola са спаднали с 2,2% тази година в сравнение с 11% ръст при  Standard & Poor’s 500. За същия период акциите на PepsiCo. са нагоре с  3,7%.

Последни новини
Още от Новини