Международната енергийна агенция очаква още волатилност при петрола

Фатих Бирол, Международна енергийна агенция

Фатих Бирол, Международна енергийна агенция. Интервю за Bloomberg. Конференция на LNG производителите. Токио, Япония. 24 ноември 2016. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg Фатих Бирол, Международна енергийна агенция. Интервю за Bloomberg. Конференция на LNG производителите. Токио, Япония. 24 ноември 2016. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Може да се очаква повишение на цената на петрола, предизвикана от споразумение на ОПЕК за съкращаване на производството, каза директорът на Международната енергийна агенция /IEA/ Фатих Бирол в интервю за Bloomberg на 24 ноември 2016.

Ако членовете на ОПЕК решат да ограничат предлагането на петрол на срещата си на 30 ноември, цените може да се повишат до 60 долара за барел и да започне ръст в глобалното производство, особено от шистовите производители в САЩ, каза Бирол. Бумът на производството може да усили отново натиска върху цените за период от 9 месеца до една година, каза той.

Глобалният бенчмарк, брентът, се повиши с около 10% от тримесечно дъно в началото на ноември и се търгува близо до 50 долара за барел в навечерието на срещата на ОПЕК на 30 ноември във Виена. Там министрите на страните-износителки ще се опитат да приложат съкращения на производството, за които първоначално се договориха в края на септември.

Според Фатих Бирол "навлизаме в период на по-висока волатилност на цените на петрола заради пазарната динамика и в резултат това, че три поредни години глобалните инвестиции в петрол намаляват".

"За пръв път в историята на петрола - 2015, 2016 и най-вероятно и 2017 инвестициите в индустрията се понижават. В резултат можем да очакваме по-големи трудности на глобалните петролни пазари", каза Бирол.

 

 

Последни новини
Още от Новини