Ердоган критикува САЩ

Причините са действията на САЩ в Сирия и политиката спрямо бежанците

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призна, че е разочарован от САЩ. Той заяви това интервю за американския телевизионен канал CBS, публикувано вчера, предаде Investor.bg.

"Позволете ми да съм доста откровен, а и аз съм известен със своята прямота. Не би било истина, ако кажа, че не съм разочарован. Защото се разочаровах", каза той в отговор на журналистически въпрос за отношенията му със САЩ.

Ердоган заяви, че американската политика в Сирия е предизвикала реална заплаха за сигурността на южната граница на Турция и му е попречила да защити страната си. Той каза също, че заради Вашингтон на турска територия са се озовали почти три милиона бежанци - два пъти повече, отколкото в Европа.

"Решавахме тези проблеми, обсъждахме ги с президента (на САЩ Барак) Обама и вицепрезидента (Джоузеф) Байдън. Те не се показаха в добра светлина и не разгледаха сериозно тези въпроси. Това доста ни натъжава", каза турският президент. Той посочи, че САЩ не са решили проблема с гражданската война в Сирия и не са премахнали последствията й за Турция.

Ердоган също разкритикува Вашингтон, че предоставя убежище и затяга процеса по предаване на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява в пряка замесеност в опита за преврат от 15 юли.

"Не възнамерявам да обвинявам Съединените щати (в опит за преврат). Но към такава позиция ще се придържа моят народ. Защо продължавате да държите при вас този човек? Докато му предоставяте убежище, съжалявам, не се обиждайте, но такова ще бъде усещането на турската държава и турския народ", каза той.

Последни новини
Още от Новини