Борисов изпълни заканата си и подаде оставка

Според премиера резултатите от изборите показват, че управляващите нямат мнозинство в парламента

Министър-председателят Бойко Борисов гласува на изборите за президент и вицепрезидент. Банкя, София. 13 ноември 2016. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria Министър-председателят Бойко Борисов гласува на изборите за президент и вицепрезидент. Банкя, София. 13 ноември 2016. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria

Премиерът Бойко Борисов обяви, че подава оставката на правителството. Той ще я внесе в парламента в първия му работен ден, пише Investor.bg.

Мотивът на премиера да си тръгне са резултатите от президентските избори, които според него са показали, че управляващите нямат мнозинство в парламента.

"Така както казах преди, при новата ситуация от резултата на вота управляващата коалиция няма мнозинство. Не само не може да се направят реформи, но и не може да се приеме бюджетът. Приоритетите на Патриотичния фронт се разминават с нашите", каза Борисов. 

Затова по думите му още през първия работен ден той ще депозира оставката на кабинета.

"БСП, ДПС и други могат спокойно при връщане на мандата да си направят кабинет още в този парламент и да управляват две години. Ако им трябва кворум - ние ще бъдем там", каза още премиерът. 

Той поясни, че "положихме огромни сили, особено в тази тежка международна ситуация. Трябва да се съобразяваме с прищевките и на патриотите, и на реформаторите... "

"Ще си направим добър анализ и ще потърсим много сериозна отговорност", каза още Борисов. "Не можем да направим трети компромис - преди две години направихме компромис - не се харесвахме нито с Реформаторите, нито с Патриотичния форнт, нито с АБВ. Тогава обаче след Орешарски поехме отговорност, сега другите да поемат".

Вижте снимки от изборния ден и пресконференциите на 13 ноември 2016.

Премиерът иронично честити победата на Радев на лидера на ДСБ Раден Кънев, който по думите му направил нужното за разбиването на център-дясното политическо пространство.

Борисов обясни решението си за оставка лаконично "Винаги сме се съобразявали с волята на народа". Той подчерта, че партията му не възнамерява да прави опит за ново правителство в рамките на конституционните изисквания.

За втори път Бойко Борисов подава оставка преди изтичане на мандата си. На 20 февруари 2013 г. той се отказа от властта заради протестите срещу скачащите цени на тока. 

"Ние имаме достойнство, чест. Властта ни я е дал народът, днес му я връщаме", заяви тогава Борисов и допълни, че не желае кръв по улиците.

"Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент, ограден с ограда. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода, ако трябва да се пазим от народа", заяви Борисов през 2013 г. 

Чуйте цялата пресконференция на Борисов и Цачева от централата на ГЕРБ на 13 ноември 2016 във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини