Първа голяма енергийна сделка за Иран след ядреното споразумение

Персийската държава подписа газова сделка за 4,8 млрд. долара с консорциум, воден от Total

Президентът на Иран Хасан Рухани Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Президентът на Иран Хасан Рухани Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Иран подписа временно споразумение за $4,8 млрд. с консорциум, воден от френската Total, за разработване на част от огромно газово поле. Това е първата голяма енергийна сделка за страната след ядреното споразумение, пише Financial Times, цитиран от Investor.bg.

Договорът засилва надеждите в Техеран, че това ще повлече още чуждестранни инвестиции към различни промишлени и икономически сектори след вдигането на санкциите тази година, коментира кореспондентът на изданието Наджме Бозоргмехр от Техеран.

„Тази сделка разчупва ледовете и скоро ще видим повече петролни и газови договори за по няколко милиарда долара с други компании, включително с руски и европейски“, каза за FTАмир-Хосейн Заманиниа, заместник-министър на петрола, отговорен за международните дела. „Следващото споразумение може да е след няколко седмици“, добави той, без да представя допълнително информация.

Към Total ще се присъединят китайската CNPC и иранската Petropars. Разработваното поле е Фаза 11, част от Южен Парс – най-голямото в света. То се намира във водите между Иран и Катар.

Трите компании всъщност са подписали днес временно споразумение с National Iranian Oil Company. Финалният договор, който се очаква да бъде подписан през следващите три месеца, ще бъде оформен съгласно новия противоречив модел енергийни договори на Иран.

Хардлайнерите в страната вярват, че условията по новата схема са твърде щедри и може да проправят пътя за международните компании да се възползват твърде много от природните ѝ ресурси. Анализаторите в подкрепа на реформата обаче смятат, че това е само борба за надмощие и виждат споразумението като победа за центристкото правителство на Хасан Тухани.

Петролният министър Биджан Намдар Занагане благодари на Total за това, че „винаги е била пионер и че се завръща в Иран в трудни времена“. По време на церемонията по подписването той добави: „Надявам се, че това ще разсее опасенията на други компании, така че те да могат да навлязат на пазара на Иран по-бързо.

Залежите в  газовото поле се оценяват на 28,31 млрд. куб. м. При максимален добив се предвижда производството да достигне 56,6 млн. куб. м. природен газ на ден.

Срокът на договора е 20 години. Total ще има 50,01% дял, CNPC – 30%, а Petropars - останалите почти 20%. Добивите се предвижда да започнат 40 месеца след финализирането на договора.

Последни новини
Още от Новини