Очаквано: ЯЦБ удължи срока за постигането на целта си за инфлация

Това ще се случи през фискалната 2018, която приключва в края на март 2019

Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) понижи прогнозата си за инфлацията днес, 1 ноември, но остави програмата си за стимули без промяна, съобщи Investor.bg. Депозитната лихва също остава на ниво от -0,1%.
Срокът за постигане на целевото ниво от 2% инфлация се удължава, като вече се очаква това да се случи през фискалната 2018, която приключва в края на март 2019. Предишният срок беше фискалната 2017.

Решението планът за стимули да остане без промяна идва, въпреки че официалният измерител за инфлацията показва, че потребителските цени се понижават през всеки месец от март насам. Индексът на ЯЦБ, който изключва пресните хранителни продукти и енергията, се повиши с едва 0,2 на сто през септември, което беше най-слабият темп от три години.

През април 2013 гуверньорът Харухико Курода обеща смело, че ще постигне 2% инфлация в рамките на две години, което обаче така и не се случи. Действията му сега показват, че той е предприел по-бавен и прагматичен подход, който до голяма степен отразява невъзможността на централните банки по света да насърчат ръста в цените. Според редица икономисти сега топката е в полето на премиера Шиндзо Абе.

На предишното си заседание през септември ЯЦБ модифицира паричната си политика, като се фокусира по-скоро върху лихвите и върху контрол на кривата на доходността по 10-годишните облигации, като сега целта е тази доходност да се държи около нулата.

В контекста на решението на ЯЦБ, йената се търгува близо до 3-месечно дъно спрямо долара. Към 10:15 ч. Българско време един долар се разменя за 105,06 йени.


 

Последни новини
Още от Новини