България е на осмо място в световния винен Wine Price Index 2016

Най-скъпо е виното в ОАЕ - 34,85 евро за 750 милилитра

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Според класацията на SHAREaCAMPER за 2016: Wine Price Index България се класира на осмо място по най-достъпна цена на виното в света със средна цена от 9,65 евро за бутилка вино, като в посочените от компанията данни България фигурира с консумация на 13,7 литра вино годишно на глава от населението - на 37 място в света.  

Източник: SHAREaCAMPER

Виненият туризъм е сред най-бързо разгръщащите се тенденции на 2016. На фона на все повечето винарни, които отварят вратите си и изграждат специални съоръжения, приспособени за туристическа дегустация на вина, SHAREaCAMPER отчита засилен интерес към този вид туризъм от страна на туристическия сегмент, който наема каравани и кемпери, пише в свое прессъобщение SHAREaCAMPER .

"За да помогне на туристите да изберат дестинации и да управляват успешно бюджетите си, компанията е изготвила годишна класация на винените дестинации - 2016 Wine Price Index, която сравнява средната цена на виното в 65 държави в целия свят. Трябва да се има предвид, че цената на виното се влияе от множество фактори, включително данъците, лобито на местните производители и разбира се вида и качеството на предлаганото вино", предупреждават от компанията.

Източник: SHAREaCAMPER

Най-евтината дестинация за покупка на вино, според класацията е Парагвай.

Страната е следвана от Сърбия, Чехия и Аржентина.

Малта и Турция също попадат в листата, а България и Непал са на осмо и девето място.

 
Източник: SHAREaCAMPER

В класацията Люксембург е посочена като държавата, в която се пие най-голямо количество вино на глава от населението. Годишната консумация там е 61,30 литра.

Следващата държава е Португалия, където консумацията е 55,4 л. на човек и Франция - с 53,6 литра на човек.

 
Източник: SHAREaCAMPER

Обединените Арабски Емирства са посочени в топ пет на най-скъпите дестинации за покупка на вино.

Там цена на 750 мл. от напитката е 34,85 евро. След това се нарежда Сингапур - с 34,42 евро.

На Малдивите можете де купите бутилка вино за 32,05 евро, а в Израел - 26,99 евро и Южна Корея - 26,08 евро.

Вносните вина са най-евтини в Южна Африка - на цена от 5,43 евро, а Непал е държавата с най-евтино местно вино - на цена от 4,63 евро за бутилка.

 

 

Последни новини
Още от Новини