Еврото се търгува под очакваните нива за края на 2016

Единната валута се търгува извън тесните граници от $1,0952-$1,1366

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Трейдърите с къси позиции залагат, че историята няма да се повтори, пише Bloomberg. 

След като се движеше в тесни граници през последните месеци, единната валута падна под средната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg, за ценово равнище в края на 2016 от $1,10 на фона на очакванията на инвеститорите, че президентът на ЕЦБ Марио Драги ще продължи с разхлабване на паричната политика през декември. Опциите върху валутната двойка EUR/USD също дават индикации за по-слабо евро, което може да насърчи растежа на европейската икономика.

Графика 1: Движение на EUR/USD към 25.10.2016. Източник: Bloomberg Terminal

Подобна ситуация наподобява сценарий, който се наблюдава на пазарите след срещата на ЕЦБ през декември 2015. Мерките, които въведе централната банка не оправдаха пазарните очаквания за по-агресивни стимули, което доведе до поскъпване на еврото с най-много от последните 6 години. Този път шансовете са по-малки, имайки предвид, че трейдърите, които залагат на по-слабо евро, са с 40% по-малко спрямо декември 2015.

Преди седмица от заседанието на ЕЦБ стана ясно, че намаляването на програмата за количествени улеснения не стои на дневен ред в краткосрочен план, както и нейното прекратяване. Това отслаби вероятността за поскъпване на еврото за много пазарни участници.

Валутният стратег Джордан Рочестър от Nomura Holdings Plc предвижва поевтиняване на еврото до $1,05 тази година. Това би било най-ниското ниво, откакто ЕЦБ стартира програмата си за количествени улеснения през март 2015.

След заседанието на ЕЦБ Драги каза, че приключване на програмата за изкупуване на държавни облигации не стои на преден план. Той даде индикации, че тя ще бъде разширена или поне продължена след март 2017.

Това подпомогна еврото да излезе от диапазона от $1,0952-$1,1366, в каквито граници се търгуваше през третото тримесечие. Покупателната сила на валутата също така е по-ниска спрямо средната прогноза на повече от 70 анализатори за края на годината от $1,10.

Обръщането на посоката на движение на валутата е по-малко вероятно тази година, тъй като пазарните участници са доста по-предпазливи, смята Джордж Саравелос, валутен стратег в Deutsche Bank AG и един от най-големите песимисти за еврото. „Очакваме еврото да достигне $1,05 до края на годината, но прогнозите са, че това ще се случи постепенно и ще бъде подпомогнато от евентуално повишение на лихвените проценти от Фед, смята той.

Последни новини
Още от Пазари