Какво означава мегасделката на AT&T

Пелъм Смидърс, Pelham Smithers Associates

Входът на Time Warner Inc. Center. Ню Йорк. 22 октомври 2016.Photographer: Michael Nagle/Bloomberg Входът на Time Warner Inc. Center. Ню Йорк. 22 октомври 2016.Photographer: Michael Nagle/Bloomberg

През уикенда /22 октомври 2016/ AT&T обяви, че иска да придобие Time Warner за 108,7 млрд. долара /или 85,4 млрд. долара без нетния дълг, платим наполовина в кеш и наполовина в акции/, който дава на AT&T контрол над HBO, CNN и TBS. Досега AT&T работеше като доставчик на видеосъдържание чрез безчижните си абонаменти за телефония, интернет и платени ТВ услуги – последната от които разшири миналата година чрез придобиването на DirectTV за 67 млрд. долара.

AT&T Inc. е вторият по големина безжичен доставчик в САЩ. Time Warner Inc. е собственик на HBO и CNN, базирана в Ню Йорк. Сделката е най-голямото поглъщане, обявено през 2016. Ако се реализира, AT&T ще притежава ценен пакет филми и ТВ предавания, които може да доставя до милиони домакинства като pay-TV, до мобилни телефони и интернет клиенти.

Магазин на AT&T Inc. на Таймс Скуер, Ню Йорк. 22 октомври 2016. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg.

Трансформацията на AT&T няма да излезе евтино, съобщава Bloomberg. Според анализа на Bloomberg Intelligence, ако се добави стойността на всяка част от Time Warner, цената излиза общо на около 105 долара за акция. Това означава, че при 107,50 долара за акция, AT&T плаща пълната цена. И оценява Time Warner на около 13 пъти тазгодишната Ebidta, повече от всяка друга компания от медии и развлекателен бизнес.

Освен това е сравнима с транзакции като тази, в която Comcast пое контрола на NBCUniversal през 2013.

"Това са страшно много пари. Но да кажем, че BT похарчи няколко милиарда паунда за футболен канал и още футболни активи. Преди това ВТ събра много негативни мнения, защото това е скъпо. Ефектът обаче беше фантастичен. И ВТ реализира значителен ръст на печалбата миналата година", каза Пелъм Смидърс, Pelham Smithers Associates в интервю за Bloomberg на 24 октомври 2016.

Чуйте цялото интервю.

 

Последни новини
Още от Новини