Колко ще струва краят на Шенген?

RAND Europe изчислява какво означава възстановяването на националните граници на ЕС

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Краят на Шенгенското споразумение и възстановяването на националните граници на ЕС би струвало около 20 млрд. евро първоначална еднократна стойност. Изследването на RAND Europe отчита намаляване на нивата на престъпност след разширяването на шенгенското пространство след 2007.

В изследването се казва още, че към тази сума трябва да се прибавят още от 2-3 млрд. евро годишни оперативни разходи.

Еднократните разходи варират в зависимост от сценария за края на Шенгенското споразумение. При първия сценарий – въвеждане на граници във всички членове на Шенген за срок от две години – се изчислява, че фиксираните разходи ще бъдат между 58,6 и 108,6 млн. евро. Ако настъпи вторият сценарий и се сложи окончателен край на Шенген, фиксираните разходи ще бъдат в диапазона 7,41 и 19,76 млрд евро.

Докладът на RAND идва във време, когато ЕС обмисля дали граничният контрол, въведен от пет държави – Германия, Австрия, Швеция, Дания и Норвегия, трябва да бъде разширен или прекратен.

Решението ще бъде взето скоро и засега поне една държава – Дания, е обявила, че ще настоява за удължаване на контролите заради засилените притеснения от продължаващата бежанска криза. Очакванията са Германия също да заеме такава позиция.

През изминалата 2015 година 1,2 млн. бежанци са влезли на континента.


 

Последни новини
Още от Новини