Софийски производител на стъкло - с нов собственик

Португалската компания BA Vidro влиза в Дружба стъкларски заводи АД

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

BA Vidro купуват „Дружба стъкларски заводи“. Досега мажоритарният дял бе собственост на гръцката Yioula, а цената на сделката засега не е ясна, пише Investor.bg. 

Компанията, която произвежда стъкло и стъклени изделия „Дружба стъкларски заводи" е базирана в София, като централата й е на ул. „Проф. И. Георгов“ 1. Собствеността е на гръцкия конгломерат Yioula, който в понеделник чрез борсово уведомление обяви, че е сключил договор за продажба на „съществена част“ от бизнеса със стъклени бутилки и буркани с португалската компания BA Vidro.

Засега обаче не става ясно каква част от компанията ще бъде придобита, нито на каква цена. Посочва се, че след получаване на „изискуемите одобрения от органите за защита на конкуренция“ се очаква сделката да приключи до края на тази година. 

„Дружба стъкларски заводи" има приходи от над 220 млн. лв. и е вторият по големина в сектора в България след фабриката на SiseCam в Търговище.

Купувачът и продавачът не бяха открити за коментар, както и българското поделение на "Дружба стъкларски заводи", пише Investor.bg и допълва, че проверката в сайта на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) показва, че там не е внесено искане за одобрение на сделката. По принцип подобна процедура отнема месеци, посочват анализаторите.

Българското дружество свива печалбата си през първото шестмесечие на 2016г. с 47% до 6,425 млн. лв. към 30 юни 2016 г., спрямо 12,146 млн. лв. през същия период на 2015 г.

Групата с пазарна капитализация от 235,419 млн. лв. изнася своята продукция в над 20 страни в Европа и региона, като основни външни пазари са Гърция, Сърбия, Италия, Обединеното Кралство, Македония, Румъния, Албания и Украйна. Компанията е основен доставчик на международните производители на бирени и безалкохолни напитки.

На българския пазар „Дружба стъкларски заводи“ запазва позициите си на основен производител на опаковъчно стъкло за международните компании - производители на вино, бира, алкохолни напитки, както и за компаниите в сферата на консервната промишленост. Компанията всъщност има три производствени звена - в София, но и в Пловдив и Нови Пазар, а през последните години осъществи няколко инвестиционни проекта.

По размер на приходите си "Дружба стъкларски заводи" е една от най-големите компании на борсата в България. Въпреки сравнително високата борсова капитализация от 235 млн. лв., компанията е сравнително слабо ликвидна. Едва 9,76% са акциите, които не са собственост на гръцкия собственик, а с тях доста рядко има сделки, коментира Investor.bg. 

Купувачът BA Vidro в момента има 8 фабрики и 2400 служители в Испания, Полша, Португалия и Германия.  Компанията произвежда повече от 6 млрд. стъклени контейнера на година в десет цвята. Според отчета ѝ за 2015 г. приходите достигнат 580,9 млн. евро, a оперативната печалба възлиза на 126,2 млн. евро. 

Последни новини
Още от Новини