Автосалонът в Париж 2016: Opel

Карл-Томас Нойман, гл. изпълнителен директор на Opel

Карл-Томас Нойман, гл. изп. директор на Opel по време на интервю за Керълайн Хайд от Bloomberg на автосалона в Париж, 29 септември 2016. Снимка Bloomberg Карл-Томас Нойман, гл. изп. директор на Opel по време на интервю за Керълайн Хайд от Bloomberg на автосалона в Париж, 29 септември 2016. Снимка Bloomberg

Провежданото на всеки две години автоизложение в Париж на 29 септември 2016 показва повече зелени коли и по-малко лукс, съобщава Bloomberg.

Тази година най-малко марки в историята отделят време и значителни разходи за участие в Автосалона в Париж. За тях просто не си струва в епохата на социалните медии и видео показването на новите коли и разпространението на информация да става на живо. Ултралуксозните брандове и най-добрите им клиенти обаче присъстват както винаги.

Според Стефани Бринли, старши анализатор от HIS Markit въпросът е в променящите се приоритети и тайминг. Стратегията се появи по време на рецесията, когато някои автопроизводители пропуснаха изложенията с цел икономии. Оттогава интернет и социалните мрежи промениха основно начина, по който хората консумират новини и съдържание, свързано с хобитата си, което означава, че временният тренд продължава, пише Хана Елиът от Bloomberg.

Карл-Томас Нюман, гл. изпълнителен директор на Opel за плановете на компанията за електромобилите, партньорството в Peugeot, конкуренцията и целите за 2016. Интервю в Париж за Керълайн Хайд от Bloomberg на 29 септември 2016.

"Остават традиционните големи конкуренти, които познаваме, но има и нови играчи като Tesla. Тази кола тук се конкурира с Tesla и по-точно бъдещите им коли. Но конкуренти са ни и компании като Google и Apple. В тези коли има технология на Apple и Android. Но същевременно те са ни и конкуренти", казва Нюман.

Цялото интервю е във видеото. Още за Ampera-e четете в Automedia.

Вижте снимки от автосалона.

Последни новини
Още от Новини