Нов конкурс за търсене на газ в България

България ще обяви за втори път конкурс за търсене и проучване на природен газ от ново находище - Враца Запад. Това обяви пред БНТ зам. министърът на енергетиката Жечо Станков

Газово находище в Тексас, САЩ Снимка: Eddie Seal/Bloomberg Газово находище в Тексас, САЩ Снимка: Eddie Seal/Bloomberg

България разполага с доказани запаси от 9 млрд. куб метра природен газ, показват последните данни на Министерството на енергетиката. Запасите могат да бъдат определени като нищожни при годишно потребление от 2,6 млрд. куб. метра, каза по БНТ зам. министъра на енергетиката Жечо Станков. Той присъства на международна газова конференция в София организирана от Българския енергиен и минен форум. За да компенсира малките количества на местния добив, страната разчита на гориво основно от Русия.

Жечо Станков, зам. министър на енергетиката:
В момента над 90% от доставките ни се извършват от един доставчик и по един маршрут. Има политическата воля и се виждат всички стъпки, които са направени, именно за диверсификация на източниците както и на маршрутите.

Заради единствения източник на природен газ, България остана на студено през зимата на 2009 г. Оттогава досега нищо не се е променило.

Жечо Станков, зам. министър на енергетиката:
Няма да подценим и не подценяваме местният добив, който усилено са поставени основните по времето на първото правителство на Бойко Борисов със стартиране на търсене и проучване в Хан Аспарух където очакваме първите резултати да бъдат предадени от компанията Тотал като беше подписан договор за търсене и проучване на територията на блок Силистар където един от световните лидери Shell получи правата и е титуляр на решението за търсене и проучване където също залагаме доста добри надежди, че всичко ще върви по план.

Ако бъдат открити запаси в дълбоко Черно море, проблем, който се очаква за България е изграждането на тръби от находището до сушата. Подобни трудности в момента има съседна Румъния, където беше открито голямо находище.

Основните находища на природен газ и нефт у нас са разположени в Северна България. Общият брой на дадените концесии е 18, а разрешенията за търсене и проучване - 14. Освен местният добив, друга възможност за доставка на газ е изграждането на нови връзки със съседните страни. В най-напреднал етап е тръбата с Румъния, която до края на годината ще заработи. След търг, те ще изградят компресорна станция, така че да могат да се пренасят количества и в нашата посока. Без компресорна станция също има възможност известни количества да бъдат приемани от Румъния към България.

"Интересът към тази връзка според мен беше потвърден неофициално на първата фаза за резервиране на капацитет на българо-гръцкия интерконектор имаше компании, които добиват газ на територията на Румъния, където са титуляри на концесии, те заявиха капацитет на българо-гръцката газова връзка, което означава, че те планират количествата газ, които добиват да намерят изход от страната и да протекат през българската мрежа".

Очаква се останалите връзки, с Гърция, с Турция и със Сърбия, да бъдат готови през 2019 г. Изграждането им обаче все още не е започнало.

Последни новини
Още от Новини